Anasayfa / Ekonomi / ‘Zam gelecek’ kaygısı satışları artırdı

‘Zam gelecek’ kaygısı satışları artırdı

Toplumun geneline hâkim olan ‘fiyatlar daha da artacak’ endişesi ve ‘bugün alan kârlı çıkıyor’ anlayışının kırılamaması nedeniyle ‘paradan kaçış’ eğilimi rakamlara yansıdı. Tüketicilerin tasarruf yerine alışverişe yönelmesinin etkisiyle organize perakende hem adet satışlarında hem de ciroda en hareketli dönemlerinden birini yaşadı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), üyeleri arasında yaptığı Haziran ayı anketinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Anketi değerlendiren BMD Başkanı Sinan Öncel, organize perakende sektöründe Mart ayında başlayan canlılığın artarak devam ettiğini bildirdi. Tatil alışverişi ve kurban bayramının da etkisiyle Haziran’da hem adet satışlarında hem de ciroda önemli bir sıçrama yakaladıklarını vurgulayan Öncel, “Sektörümüz açısından isabetli bir analiz yapabilmek için cirodan çok mal veya hizmetteki adet satışlarını dikkate alıyoruz. Adet satışlarında son üç aydır yükselen bir grafik var. Haziran’dan Haziran’a baktığımızda ise üye markalarımızın yüzde 80’inin adet satışlarında artış görünüyor. Yıllık ölçekte ortalamada yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir adet artışından söz edebiliriz” dedi.

Tatil sezonunu başlamasının yanı sıra bayram alışverişinin de satışlara olumlu etkisi olduğunu belirten Öncel, “Ama bunlardan da öte toplumun genelinde fiyatların daha da artacağı yönünde bir endişe var. ‘Bugün alan kârlı çıkıyor’ anlayışının kırılamaması nedeniyle ‘paradan kaçış’ eğilimi sürüyor. İnsanlar tasarrufa yönelmektense mevcut ihtiyaçlarını ya da ileride ihtiyaç duyabileceklerini düşündükleri ürünleri almayı tercih ediyorlar. Bir anlamda tüketici kendi imkânları ölçüsünde stok ürün biriktiriyor. Enflasyonist ortamda peşin fiyatına bir yıla varan taksitli ödeme imkânı da alışverişin cazibesini artırıyor. Haziran’da yerli tüketiciye oranla yabancıların alışverişe katkısı yine beklentimizin altında kaldı. Ancak Temmuz’dan itibaren yabancıların da katkısıyla alışverişteki canlılığın artarak devam edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kısır döngü kırılmalı”

Öncel, mevcut tablonun ilk bakışta organize perakende açısından parlak gibi göründüğünü, ancak olayın bir kısır döngüye dönüşmesinin sektörü endişelendirdiğini vurguladı. Piyasada mevcut talep enflasyonuna dikkat çeken Öncel, “Temmuz ayında işçilik ve akaryakıt başta olmak üzere maliyetlerde önemli artışlar oldu. Akaryakıt zammı özellikle e-ticaret operasyonlarında maliyetlerimizi artıracak. Dolayısıyla talep enflasyonunun yanı sıra maliyetlere bağlı fiyat artışları ile kaçınılmaz olarak karşı karşıya kalacağız. Bu kısır döngüyü bir şekilde kırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir