Anasayfa / Çalışma Hayatı / Çimentosuz betonun(geopolimer) yapısında Metakaolin

Çimentosuz betonun(geopolimer) yapısında Metakaolin

Yapı malzemesi olarak kullanılan çimentonun üretiminde ortaya çıkan sera gazı etkisini azaltmak iki yolla sağlanmaktadır.Bu iki yöntemde de çimento yerine kullanabileceğimiz malzemelerden bir tanesi termik santrallerde yakılan kömürün atık bir ürünü olan ve depolanması ciddi çevre sorunlarına neden olan uçucu küldür.Geopolimer olarak da adlandırılan çimentosuz beton olarak adlandırılan bir betondur.Bu yöntem ,atıkların faydalı ürün olarak değerlendirilmesini sağlamasının yanı sıra çimentoya oranla sera gazı salınımını %90 oranında azaltabiliyor.
TÜBİTAK’ın 213M294 numaralı projesinde ,uçucu kül ve metakaolin gibi iki farklı malzeme kullanılarak üç tip geopolimer yapı malzemesi üretilmiştir.Bu doğrultuda geçen 2 yıllık süreçte geopolimer pasta,harç ve beton gibi malzemeler hazırlanmıştır.Laboratuvar koşullarında yapılan çalışmalarda ,geopolimer malzeme üretim safhalarının her birinde optimizasyon yapılması gerekmektedir.
Elde edilen veriler doğrultusunda ,uçucu kül ve metakaolin içerikli betonların üretibileceği tespit edilmiştir.Fiziksel ve mekanik özellikler bakımından ise geopolimer betonların ,normal betonlar ile benzer özellik gösterdiği belirlenmiştir.
Metakaolinin ,geopolimer betonun yapısında bulunması ,böylelikle metakaolinin yapı kimyasalları sektöründe de kullanabilineceği görülmüştür.
Uçucu kül ve metakaolin gibi iki farklı malzeme kullanılarak üç tip geopolimer yapı malzemesi üretilmiştir.Proje yürütücüsü Yrd.Doç. Dr Gökhan Görhan proje yöneticisi olup konu ile ilgili seminerler düzenlemektedir.

Diğer Haber

BAKIR KARBONAT NEDİR?

Cas Numarası. : 1184-64-1 EC / List Numarası.: 214-671-4 Bakır karbonat, kimyasal formülü CuCO 3 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir