Anasayfa / Dünya / Sağlık ürünleri ihracatı hazır giyim sektörüne itici güç sağladı

Sağlık ürünleri ihracatı hazır giyim sektörüne itici güç sağladı

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hazır giyim sektörünün mart, nisan ve mayıs aylarındaki ihracatında ciddi azalma yaşansa da normalleşme dönemiyle üretim ve dış satımda yeniden yükselişe geçildi.

Geçen yıl 203 ülke ve 14 serbest bölgeye ihracat yapan sektör, bu satışlardan 17 milyar 143 milyon 441 bin dolar ülke ekonomisine katkı sağladı. 11 milyar 760 milyon 85 bin dolar dış satımın yapıldığı ilk 10 ülke arasında Avrupa’dan 7, Asya’dan 2 ve Amerika’dan 1 devlet yer aldı.

Hazır giyim sektöründe en fazla dış satım yapılan ülke, 3 milyar 140 milyon 531 bin dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi 2 milyar 20 milyon 776 bin dolarla İspanya, 1 milyar 897 milyon 245 bin dolarla Birleşik Krallık izledi.

Geçen yıl gerçekleştirilen plastik, kauçuk sıvanmış, emdirilmiş elyaftan hazır giyim eşyası ihracatı ise bir önceki seneye oranla yüzde 4 bin 613 artışla 903 milyon 634 bin dolara çıktı.

Tek kullanımlık tıbbi maskeler ürün grubunun yer aldığı diğer hazır eşyanın ise 2019’da 118 milyon 867 bin dolar olan dış satımı, 2020’de yüzde 315,4 artışla 493 milyon 818 bin dolara yükseldi.

Salgın döneminde bu iki sektör 2020’de toplam 1 milyar 397 milyon 452 bin dolarlık dış satımıyla hazır giyim ve konfeksiyon ihracatına itici güç sağladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, AA muhabirine, sektör olarak 2020 yılı için yüzde 10 büyüme hedefini koyduklarını, ocak-şubatta yüzde 8’in üzerinde bir artış sağladıklarını fakat salgından dolayı mart-nisan-mayısta dramatik düşüşler yaşandığını söyledi.

Hazirandan sonra ortaya konulan performansın tarihe not düştüğünü belirten Gültepe, “Özellikle haziran-temmuz-ağustos aylarında şimdiye kadarki tarihlerde olmayan rekorları kırdık. Ayrıca ağustostaki performansla ihracatta lider sektör olduk. Pandemi sonrasında ortalama yüzde 15-20 arasında küçülme beklerken toplamda yüzde 3,3 oranında bir küçülme yaşandı ki bence çok büyük bir başarıydı.” dedi.

Gültepe, salgın döneminde istihdamı artıran sektör olduklarını dile getirerek, yaklaşık 600 bin kişiye hazır giyim sektöründe istihdam sağlandığını, bu sayının tekstil sektörü ile 1 milyonu, perakende ile de 2 milyonu bulduğunu kaydetti.

Salgına rağmen ihracattaki başarılarını sağlayan etmenlere değinen Gültepe, özellikle salgında tedarik zincirinde bir değişiklik olduğunu belirtti.

“İhracatın artmasına sağlık ürünlerinin büyük bir katkısı var” diyen Gültepe, şöyle devam etti:

“Şu anda kullandığımız maske ve tulum elbisenin ihracat rakamını göz ardı etmemek lazım. Yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolar civarında bir ihracat oldu 2020 yılında, önceki senelerde böyle bir ihracat yoktu. Aslında hazır giyimin itme gücü tamamen koruyucu elbise ve maske ihracatından kaynaklı. Bunları çıkardığınız zaman yüzde 10 küçülme söz konusu toplamda. Bu maske ve koruyucu elbiseden gelen yüzde 7’lik katkı ihracata ivme etkisi yarattı. Bu anlamda da özellikle sektörün yapmış olduğu yatırımlar göz ardı edilemez. Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim gücü ve altyapısının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.”

İlk çeyrekte hazır giyim sektöründe büyüme beklemediğini, hayatın tekrar normalleşmesiyle ikinci çeyrekten sonra farklı rakamlara imza atacaklarını dile getiren Gültepe, Türkiye’nin yapısal ve jeopolitik konumunun diğer ülkelere göre farklı bir hizmet sunduğunu, bunun da sektör için avantaj olduğunu kaydetti.

Gültepe, sektörün çevrim içi kanallara ve e-ticarete ayak uydurduğunu, yatırımlar yapıldığını belirterek, “2021 yılında en az yüzde 10 büyümeyle 19 milyar dolara yakın bir ihracat yapabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Sektörün dijitalleşme anlamında büyük yatırımlar yaptığını aktaran Gültepe, İstanbul’u moda merkezi, Anadolu’yu da üretim üssü haline getireceklerini anlattı.

Mustafa Gültepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devletin aldığı önlemlerin etkileyici olduğunu belirterek, desteklerden ötürü sektörü adına herkese teşekkür etti.

Diğer Haber

Benzine indirim bekleniyor! (16 Kasım 2024 güncel akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (akaryakıt) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Gazeteci Cemil Cahit Saraçoğlu, X …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir