Anasayfa / Ekonomi / ABD’de dayanıklı mal siparişleri beklentileri aştı

ABD’de dayanıklı mal siparişleri beklentileri aştı

ABD Ticaret Bakanlığı, Mart ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri verilerini açıkladı.

Buna göre, dayanıklı mallara yönelik siparişler, Mart’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,2 artarak 276,4 milyar dolar oldu.

Söz konusu siparişlerin bu dönemde yüzde 0,7 artış bekleniyordu.

Şubat ayı verisi yüzde 1 düşüşten yüzde 1,2 düşüşe revize edildi. Çekirdek sermaye siparişleri olarak bilinen savunma ve havacılık hariç sermaye malı siparişleri yüzde 0,4 düştü. Önceki ayın verisi eksi yüzde 0,1’den eksi yüzde 0,7’ye revize edildi.

Ulaşım hariç siparişler aynı dönemde yüzde 0,3, savunma hariç siparişler de yüzde 3,5 artış kaydetti.

Ömrü en az 3 yılı bulan ürünlerden oluşan dayanıklı tüketim mallarına yönelik siparişler, sanayi üretimine ilişkin bilgi vermesi açısından önem taşıyor.

Mal ticareti açığı da Mart’ta yüzde 8,1 azaldı

Öte yandan, öncü dış ticaret açığı olarak adlandırılan mal ticareti açığı, Mart ayında aylık bazda yüzde 8,1 azalarak 84,6 milyar dolar oldu.

Piyasa beklentileri, mal ticareti açığının bu dönemde 89 milyar dolar olması yönündeydi. Mal ticaret açığı, Şubat ayında 92 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Söz konusu dönemde mal ihracatı yaklaşık yüzde 3 artışla 172,7 milyar dolara çıkarken, mal ithalatı yaklaşık yüzde 1 azalarak 257,3 milyar dolara indi.

Ayrıca, toptan eşya stokları Mart’ta aylık bazda yüzde 0,1 ve perakende stokları yüzde 0,7 arttı.

Diğer Haber

Avrupa’da “gastronomik ırkçılık” helal gıdayı tehdit olarak görüyor

- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dr. Öğretim Görevlisi Sedat Değişgel: - "İskoçya'da, İngiltere'de ve İsviçre'de de Müslümanların yiyecek alışkanlıklarına dönük, helal gıdaya dönük çok ciddi tepkiler var. İmzalar toplanıyor. Halbuki Yahudilere dönük birçok koşer satan yer var aynı tepki söz konusu olmuyor" - "Fransa'nın en önde gelen siyasileri dahi Müslümanların yemek kültürü üzerinden İslamofobik söylemler üretebiliyor. Fransa, gastronomik ırkçılık ve İslamofobinin iç içe geçtiği birçok gelişmeye sahne olan bir ülke. 'Fransızlara bilmeden helal gıda yediriliyor.' diyen ve bunun bir 'dikta' olduğunu savunan Fransa'da aşırı sağcı eski Ulusal Cephe Partisinin kurucu lideri Jean-Marie Le Pen ve 'Dini usullere göre kesim yapmak anlamsız ve çağ dışı.' diyen eski Fransa Başbakanı François Fillon söz konusu siyasetçilere örnek gösterilebilir"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir