Anasayfa / Ekonomi / ABD’nin hedefindeki son Çinli: Çip üreticisi SMIC

ABD’nin hedefindeki son Çinli: Çip üreticisi SMIC

ABD’nin Çinli teknoloji şirketlerine karşı başlattığı savaş tüm hızıyla sürüyor. Huawei, ByteDance (TikTok) ve WeChat’in ardından hedefte bu kez Çin’in en büyük çip üreticisi Seminconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) var. CNBC’de yer alan habere göre, Trump hükümeti ile Savunma Bakanlığı, SMIC’yi Varlık Listesi’ne almayı planlıyor.

Kara liste olarak da adlandırılan Varlık Listesi’ne giren şirketlere karşı ihracat kısıtlaması getiriliyor. Bu firmaların ABD’de üretilen bazı mallara erişimi zorlaşıyor.

KAPSAMLI ŞEKİLDE İNCELENECEK
Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü konuyla ilgili olarak, “Savunma Bakanlığı şu anda SMIC’nin Ticaret Bakanlığı Varlık Listesi’ne alınmasının gerekli olup olmadığını araştırıyor. Bu gerçekleşirse, SMIC’ye yapılan bütün ihracatlar daha kapsamlı bir şekilde incelenecek” diye konuştu.

ABD’nin bu adımı atması halinde Çin ile giriştiği ticaret savaşını iyice tırmandıracağı yorumları yapılıyor.

SMIC, Çin’in yerel yarı iletken endüstrisini güçlendirme stratejisinin en önemli unsurlarından biri konumunda. Şirketin Varlık Listesi’ne alınması, SMIC’ye yonga üretim teknolojisi satan ABD firmalarını da etkileyecek.

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok’un sahibi olan Çinli teknoloji şirketi ByteDance’i hedef almıştı. Trump imzaladığı bir kararname ile Çinli şirketin ABD’deki varlıklarını satması için 90 gün süre tanımıştı.

ABD’nin Çin’e karşı başlattığı ticaret savaşı sonrası 275’ten fazla Çinli şirket Varlık Listesi’ne alınmış durumda. ABD kısa bir süre önce, ticaret savaşından en fazla etkilenen firma olan Huawei’ye karşı yaptırımların daha da sıkılaştırılacağını açıklamıştı. Buna göre Huawei’nin özel bir lisans almadan yarı iletkenlere ulaşması engellenecek.

SMIC de Huawei için üretim yapan başlıca şirketlerden biri. ABD, Çin Hükümeti’ne veri sağladığını öne sürerek Huawei’ye karşı casusluk suçlaması yöneltmişti.

Trump, müttefik ülkelere de bu şirketle iş yapmamaları için baskı uyguluyor. Şirketin kurucusunun kızı ve CFO’su olan Ming Vancou, 1 Aralık 2018’de Kanada’nın Vancouver Eyaleti’nde, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Donald Trump, Huawei’nin ardından geçtiğimiz aylarda Çinli sosyal medya platformu TikTok’un ABD bölümünün ülkesinden bir şirkete satılması için 15 Eylül’e kadar süre vermişti. Trump ayrıca imzaladığı bir kararname ile ByteDance ve WeChat’e yönelik yasak getirmişti. Trump’ın bir sonraki hedefinin ise Çinli bulut teknoloji şirketleri olacağı öne sürülüyor.

Diğer Haber

Yunanistan’da dün 68 noktada orman yangını çıktı

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, dün 68 noktada orman yangını çıktığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir