Anasayfa / Sektör Firmaları / Akıllı telefon pazarının 2023’ü yüzde 2,2 büyüme ile kapaması bekleniyor

Akıllı telefon pazarının 2023’ü yüzde 2,2 büyüme ile kapaması bekleniyor

HANDE BERKTAN

Yurtiçinde, artan fiyatlara bağlı, akıllı telefon pazarının, hedefinin gerisinde yüzde 2,2 sınırlı büyüme ile yılı kapaması bekleniyor.

Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programına konuk olan yerli akıllı cep telefonu, tablet ve 5G geniş bant ürünleri üreticisi General Mobile Genel Müdür Yardımcısı İlkay Cihaner, pazara dair güncel verileri paylaştı.

Cihaner, “Tüketici elektroniği pazarında geçen yıllarda artan fiyatlarla beraber talebin erken çekilmesi söz konusuydu. Bir pazar daralması gerçekleşmemişti. Bu dönem tüketicilerin alımlarını ertelediğini görüyoruz. 2 yıl olan telefon yenileme süresi 4 yıla çıktı. Bu ilk 3 çeyrekte büyüme yüzde 2,2 olarak beklentilerin gerisinde, sınırlı kaldı. İlk 3 çeyrekte akıllı telefon pazarı, 7,9 milyon adetlik satışla kapadı. Sektörün 2023’ü, 10,4 milyon adetlerde geçen çeyreklere paralel yüzde 2,2 civarında büyüme ile kapamasını bekliyoruz” dedi.

“Türkiye’de akıllı telefonun ortalama satış fiyatı, 15bin TL. bandını aştı”

Sınırlı büyümede önemli etkenlerden biri ortalama satış fiyatlarının yüzde 75 ile yüzde 78 bandında artmış olmasıdır diyen Cihaner, “Türkiye’de akıllı telefonların ortalama satış fiyatı 15 bin TL bandını aştı. Toplam pazarın yüzde 10’u yenilenmiş cihazlardan oluşuyor. Diğer önemli konu ise kayıt dışı pazar. Pazarın normal 10,4 milyon adedin yanında yaklaşık 4 milyon adetlik bir kayıt dışı akıllı telefon satışı gerçekleşiyor. Fiyatların ve vergilerin artışına bağlı kayıt dışı pazar büyüyor ve ciddi bir ekonomik kayıp, katma değer açısından. Bu sorunun çözümü noktasında, BTK yayınladığı tebliğ ile 1 yıl sinyal alınmamış kayıtları devre dışı bırakarak aşmayı planlıyor” açıklamasını yaptı.

“Global akıllı telefon pazarı yılı %8 daralma ile kapayacak”

Küresel pazardaki durumu özetleyen Cihaner, “Global akıllı telefon pazarında ise bu yıl 10 yılın en düşük sevkiyat adedi gerçekleşti. Son 10 yıla göre yüzde 20’lik daralma var. Geçen yıla göre ise ortalama yüzde 8’lik daralma oldu. Makro ekonomik gelişmeler, politik istikrarsızlık ve tüketicilerin satın alım gücünün azalması başlıca etkenler. Bu yıl 1,1 milyar adetlik cep telefonu hacmi öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

“2028 yılında 5G’nin 1,3 trilyon dolarlık ekonomik değer oluşturması bekleniyor”

5G yatırımlarına, Amerika, Hindistan, Çin başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin hız verdiğine dikkati çeken Cihaner, “Dünya genelinde 5G abone sayısı, 1,2 milyar kişiden oluşuyor, önümüzdeki 5 yılda, 4,6 milyar kişiye çıkması öngörülüyor. 4G’den 5G’ye geçiş, 3G’den 4G’ye geçişten çok daha hızlı olacak. Yapılan araştırmalara göre 5G’ye bağlı teknolojilerin, 2028 yılında 1,3 trilyon dolar, ekonomik değer oluşturması öngörülüyor. Otonom sürüşte ve nesnelerin interneti konusunda 5G çok önemli ve bu alanlarda büyük bir ekonomik katma değer oluşturacak. 5G’de veri transferi 4G’ye göre 100 kat daha hızlı ve veri transferindeki hız, artık gerçek zamana doğru yaklaşıyor. Türkiye’nin 5G teknolojisinin altyapısı konusunda altyapı yatırımlarına hızla başlaması gerek. Kuzey Amerika, Çin ve Hindistan’da penetrasyon yüzde 80’ler civarına geldi. Bizim AR-GE çalışmalarına, proje yönetimlerine ve yatırımlarına başlayıp, geride kalmamamız gerek. Örnek teşkil edebilecek ülke olarak Hindistan’da hem fiber hem 5G altyapı teknolojilerine ciddi yatırımlar yapılmakta.” bilgisini paylaştı.

General Mobile, 5G geniş bant ürünlerinde, Hindistan pazarının %25’ini hedefliyor

General Mobile olarak stratejilerine ilişkin Cihaner ”İş ortaklarımızla, Hindistan’da önümüzde 15 ay içerisinde 9 milyon adet, 5G geniş bant ürünümüzü pazara sunacağız ve hedefimiz bu pazarın yüzde 25’ine sahip olmak. Hindistan pazarında ihracat hedefimiz, yurtdışı gelirlerimizin yüzde 90’ı seviyesinde. Kuzey Amerika ve Avrupa ise hedef ihracat pazarlarımız. General Mobil olarak stratejik planlarımız çerçevesinde hacme gitmek yerine karlılığı tercih ediyoruz. Geçen yıl 400 bin adetlik telefon satışı ile kapamıştık bu yıl bu adetlerin yüzde 70’ler seviyesindeyiz. Diğer yandan akıllı ev sistemlerinin üretimine yatırım yapıyoruz. Foxconn ile işbirliğimiz çerçevesinde büyük ölçekli 5G geniş bant ürünlerinin üretimini kendi fabrikamızda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Gelecek yıl 500 bin adetlik WIFI altyapı ürünlerinin üretimini gerçekleştireceğiz ve ürünlerimizin yerlilik oranı yüzde 94’ler seviyesinde. Yatırım aşamasındayız” açıklamasını yaptı.

“Global markalar, ithalat vergisini muaf tutan Hindistan pazarına üretimi kaydırıyor”

Dünya genelinde, tedarik zincirinde pandemi döneminde olduğu gibi sorun olmamasına adına yatırımcıların üretimlerini Hindistan’a kaydırdığını söyleyen Cihaner “Hindistan’da üretim yapıyorsanız ithalat vergilerinden muaf oluyorsunuz bu da büyük global markalar açısından cazip bir etken. Tedarik zincirinde yeniden bir kırılma olmamasına adına riskleri azaltma adına yatırımcılar Hindistan pazarına üretimi kaydırıyor” dedi.

Diğer Haber

Gün ışığına hasret kardeşlerin sınır tanımayan eğitim azmi

Çok nadir görülen genetik XP hastalığı nedeniyle yaşamlarını gün ışığından uzakta, karanlıkta geçirmek zorunda olan ve tedavi umutlarını yitirmeyen Ali ve Halenur Şahin kardeşler, evden eğitimle üniversite sıralarına kadar ulaşmayı başardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir