TBMM KİT Komisyonu’nda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün hesapları ele alındı. Tarımdaki çoraklaşmanın ve toprakla uğraşan yurttaşın sorunlarının gündeme getirildiği toplantıda AKP Milletvekili Kemal Çelik’in özel sektör formülü tartışma yarattı.
AKP’nin, tohumda özel sektörü devreye soktuğunu anlatan Çelik, “Tohumda yerlileşme, millileşme olayını Antalya’daki özel sektörümüz geliştirdi” diye konuştu. Tarım yönetiminin özel sektöre devredilmesi gerektiğini anlattığı konuşmasında Çelik, savunma sanayisinden de örnek verdi. Savunma sanayisindeki başarının, “Özelin devreye sokulması” nedeniyle gerçekleştiğini kaydeden Çelik, “Artık tarımda da özel sektörü devreye sokacağız. Öyle teorik konuşmalarla kooperatiflerle olmaz bu” ifadelerini kullandı.
Çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, “Çok önemli ve düzenleyici bir kurum” olduğunu belirterek, “Ama özel sektöre bunu teslim edersek başarılı olmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan TMO’nun 31 Aralık 2021 itibarıyla geride kalan cari dönemdeki toplam borcu belli oldu. İdarenin kısa vadeli mali borçları 2020 yılına göre 3,6 milyar TL artarak 2021 yılında 5,5 milyar TL’ye çıktı. TMO’nun 2021 yılında 5,3 milyar TL olan banka kredisi borcunun 2020 yılında 1,9 milyar TL olduğu belirtildi. İdarenin mali borçlarının tamamının banka kredilerinden oluştuğu bildirildi. Verilere göre, bankalara olan 5,5 milyar TL’lik borcun 3,8 milyar TL’sini resmi bankalardan, 1,6 milyar TL’sini ise özel bankalardan, “Alımın finansmanı için” alınan krediler ve kredi faizleri oluşturdu.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com