Anasayfa / Ekonomi / Almanya’da bütçe açığı ilk yarıda ikiye katlandı

Almanya’da bütçe açığı ilk yarıda ikiye katlandı

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı verilere göre, yılın ilk yarısında ülkenin kamu bütçesindeki açık, geçen yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla arttı.

Geçen yılın ilk yarısında 32,9 milyar euro olan bütçe açığı 76,1 milyar euroya yükseldi.

Kamu gelirleri, 2023’ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 889,7 milyar euro, giderleri de yüzde 11 artışla 965,8 milyar euro olarak kaydedildi. Böylece federal devlet, eyaletler ve belediyeleri kapsayan bütçe açığı 76,1 milyar euro olarak gerçekleşti.

64,2 milyar euro ile en fazla bütçe açığı federal devletin olurken, kamu gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturan vergi gelirleri 744,2 milyar eurodan 757,3 milyar euroya yükseldi.

Açığın artmasında keskin faiz artışları etkili oldu

Destatis açıklamasında, kredi ve borç faiz oranlarında son dönemde yaşanan keskin artışın özellikle federal düzeyde olduğuna dikkat çekilerek, “Kredi ve kredi faiz oranlarındaki son keskin artış özellikle federal hükümetin bütçesinde kendini gösterdi. Federal hükümetin faiz giderleri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 411,5 ile 5 kattan fazla artarak 29,3 milyar euroya ulaştı” değerlendirmesinde bulunuldu.

Almanya’da federal devlet, eyaletler, yerel yönetim ve sosyal güvenlik fonunu kapsayan kamu bütçesi açığı geçen yıl 101,3 milyar euro olmuştu. Bütçe açığı GSYH’nin yüzde 2,6’sına gerilemişti.

Bütçe açığı 2021’de GSYH’nin yüzde 3,7’sine kadar yükselmişti.

Almanya, Kovid-19 salgını öncesi 8 yılda art arda bütçe fazlası vermişti.

Diğer Haber

Süper metan salımlarının tespiti yapay zeka sayesinde hızlanıyor

- Metan emisyonlarıyla mücadelede özellikle "süper salıcılar" olarak adlandırılan devasa metan gazı sızıntılarının tespiti önem taşırken çok büyük miktardaki bu sızıntılar özellikle petrol, doğal gaz ve kömür üretiminin gerçekleştiği sahalarda görülüyor ve haftalarca devam edebiliyor - Hollanda Uzay Araştırmaları Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Prof. Dr. Ilse Aben: - "Bu çalışmalar yapay zeka olmadan da sadece uydularla yapılabilirdi ama belirli bir noktada bunu makine öğrenimi ile yapmaya karar verdik. Aksi halde bu çok fazla zaman alıyordu ve yapay zeka aslında büyük bir fark oluşturdu"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir