Anasayfa / Ekonomi / Aramco 10 milyar dolarlık yatırım için Total ve Sinopec ile görüşüyor

Aramco 10 milyar dolarlık yatırım için Total ve Sinopec ile görüşüyor

Suudi Arabistan’ın dünyanın işletime açılmamış en büyük gaz sahalarından biri olan Jafurah sahasını işletmenin yollarını araştırırken, bölgeye yatırım yapmak için görüşmelerde bulunan şirketler arasında Sinopec ve TotalEnergies SE bulunuyor.

Bloomberg kaynaklarına göre Çinli ve Fransız enerji devleri, yakıtı sıvılaştırılmış doğalgaz olarak ihraç etmek için tesislerin inşasını da içerebilecek planlar hakkında Saudi Aramco ile ayrı görüşmelerde bulunuyor. Buna göre, Aramco’nun projeler için toplamda yaklaşık 10 milyar dolar toplamaya çalıştığını belirtildi.

Suudi Aramco, krallığın doğusundaki 100 milyar doları aşan değere sahip olduğu değerlendirilen Jafurah gaz geliştirme sahasında alt akım (satışa dönük) ve orta akım (depolama, taşıma, ham ya da petrol ve petrol ürünlerinin toptan pazarlanması) projelerine fon sağlamaya yardımcı olabilecek özsermaye yatırımcıları arıyordu.

Bloomberg’in Aralık ayında bildirdiğine göre, devlet kontrolündeki şirket, karbon yakalama ve depolama projeleri, boru hatları ve hidrojen tesisleri gibi varlıklarda hisse teklif etmek için altyapıya yatırım yapan özel sermaye şirketlerine ve diğer büyük fonlarla görüşüyordu. Yatırım bankası Evercore Inc., planlar hakkında Aramco’ya danışmanlık yapıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin sürdüğünü ve nihai bir kararın verilmediğini söyledi.

Ukrayna’da yaşanan savaş, doğalgaz ihtiyaçlarını büyük oranda Rusya’dan tedarik eden Avrupa ülkelerinin yaptırımlar sonrası başka satıcılara yönelmesiyle talepte ciddi bir artışa neden olmuştu.

Dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerinden bazılarına sahip olan Suudi Arabistan bugüne dek bu sahaların neredeyse hiçbirini kullanıma açmadı. Sahanın 5,66 trilyon metreküp gaza sahip olduğu; Aramco’nun 2025’te üretime başlamayı ve 2030 yılına dek günde yaklaşık 56,6 milyon metreküp satışa ulaşmayı hedeflediği belirtiliyor.

Uzmanlar bir LNG terminali inşa etme kararı alınmasının Aramco için bir ‘u’ dönüşü anlamına geleceğini belirtti. Şirket yakın zamanda Jafurah ve diğer alanlardan çıkarılacak gazın büyük kısmının iç pazar için ve mavi hidrojen üretiminde kullanılacağını açıklamıştı.

Aramco’nun 1980’de tamamen devletleştirilmesinden bu yana, krallığın enerji endüstrisindeki yabancı yatırımların çoğu, rafineriler ve petrokimya tesisleri gibi satışa yönelik varlıklarla sınırlandırıldı. Aramco geçmişte Shell Plc ve TotalEnergies gibi firmalarla kendi sınırları içinde doğal gaz arama ve sondajı için ortak girişimlerde bulunmuştu.

Diğer Haber

MİT’in etkisiz hale getirdiği Sedat Aksu’nun terör örgütünün sözde yöneticisi olduğu belirlendi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Irak'ın Gara bölgesinde gerçekleştirilen operasyonda etkisiz hale getirilen terörist Sedat Aksu'nun, terör örgütünün sözde konsey yöneticisi olduğu belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir