TÜRK-İŞ ve Keçiören Belediyesi arasında imzalanan proje kapsamında ilçenin sokaklarında çalışan atık toplayıcılarına yansıtıcılı özel kıyafetler dağıtıldı.
Sokakta çalışan atık toplayıcılarının çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla TÜRK-İŞ ve Keçiören Belediyesi arasında hayata geçirilecek projenin protokol töreni gerçekleştirildi. Proje ile Keçiören’in sokaklarında çalışan atık toplayıcılarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla işçilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilecek, sağlık taramalarının yapılması ve toplama yapmaya uygun kıyafet ve donanım kullanmaları sağlanacak.
TÜRK-İŞ ile Keçiören Belediyesi arasında hazırlanan “Atık Toplayıcılarının Çalışma Koşullarını İyileştirme Projesi” için imza töreni düzenlendi. Keçiören Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen imza törenine Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Kahraman, Alkın Kağıtçılık Genel Müdürü İrfan Demir ve atık toplayıcıları katıldı.
Proje ile ilgili konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, “Bu protokolle sokakta çalışanların sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra çevresel ve ekonomik bir fayda da öngörüyoruz. Atık yönetiminin bir parçası olan geri dönüşüm sektörünün en önemli aktörlerinden biri atık toplayıcıları. Bu nedenle atık toplayıcılarının sisteme entegrasyonunun sağlanması ve kayıtlı bir şekilde sağlıklı koşullarda istihdama dahil edilmesi şart. Geçtiğimiz Eylül ayında Keçiören genelindeki atık toplayıcılarını bir tanışma toplantısıyla bir araya getirmiş, projenin ilk adımını atmıştık. Projeyle birlikte onların kıyafet ve kişisel koruyucu donanımlarının tedariki, düzenli sağlık taramalarından geçmeleri, iş güvenliği, hijyen, risk gruplarının belirlenmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve çocuk işçiliğin önlenmesi noktasındaki çalışmaları başlatacağız” dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da Ankara’da 20 bin kağıt toplayıcısı olduğunu ve bunun 2 bin 500’ünün Sokak Atık Toplayıcıları Derneğine üye olduğunu belirterek, atık toplayıcılarının tamamına yakınının kayıt dışı çalıştığını ve 12 saatten fazla sokakta çalışarak fiziksel güç harcadıklarını hatırlattı. Sokakta çalışanların trafik kazası, bulaşıcı hastalık ve şiddete uğrama başta olmak üzere çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarını belirten Atalay, “Türkiye’de 2 bin 500 belediye var ama bu önemli projeyi Keçiören Belediyesi uygulayacak, umarım diğerlerine de örnek olur. Proje kapsamında iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, sağlık taramaları, atık toplayıcısı ailelerin çocuklarının eğitime kazandırılması noktasında kazanımlar elde etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Kahraman ise “Kışın -40, yazın +40 derecede sokakta çalışıyoruz” diyerek başladığı konuşmasında, “İlk defa bizim elbisemiz olacak, kimliğimiz olacak. Bizim bugünkü sevincimiz kıyafetlerden daha çok bu kıyafet ile halkın gözünde kazanacağımız itibarımız için. Bu protokolle çalışma koşullarımız iyileştirilecek, ilk defa iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri alacağız, koruyucu donanımlarımız ve iş kıyafetlerimiz olacak, her iki Başkana da çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
(Anayurtgazetesi)