Anasayfa / Sektör Firmaları / BinBin, GO Sharing satın alımıyla Hollanda, Belçika, Almanya ve Avusturya’ya açıldı

BinBin, GO Sharing satın alımıyla Hollanda, Belçika, Almanya ve Avusturya’ya açıldı

HANDE BERKTAN

Dünya genelinde; hava kirliliği ve trafik sıkışıklıkları problemlerinin çözümüne yönelik çevreci, mikro hareketlilik seçenekleri arasında yer almaya başlayan elektrikli scooter’lar (e-scooter), Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor.

2019 yılında 5 kurucu ortak tarafından 20 scooter ile kurulan elektrikli scooter kiralama platformu BinBin, Hollanda merkezli e-moped ve e-bisiklet hizmeti sunan mobilite girişimi GO Sharing‘i satın aldığını duyurdu. BinBin kurucu ortaklarından Kadir Abdik satın alımın ayrıntılarını, e-mobilite sektöründeki hızlı büyümeyi ve son dönemde İstanbul başta olmak üzere elektrikli scooter’ların yoğun kullanıldığı şehirlerde kaldırım ihlalleri ve kullanıcılara ilişkin şikayetlere yönelik çözümlerini, Bloomberg HT ‘ye anlattı.

BinBin, GO Sharing satın alımı ile Avrupa pazarına açıldı

BinBin CEO’su Kadir Abdik GO Sharing satın alımına ilişkin “BinBin markası altında Türkiye, Bulgaristan, Hırvatistan, Bosna-Hersek’ten oluşan 4 ülkede, 21 şehirde, 3 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet veriyoruz, yeni satın almamızla birlikte mevcut hizmet verdiğimiz ülkelere Hollanda, Avusturya, Belçika ve Almanya’yı da dahil ediyoruz. Toplam scooter sayımız 25 bin. Bu yeni satın almayla birlikte filomuz ciddi bir büyüme yakalayacak. Şimdi Hollanda, Belçika, Almanya ve Avusturya’da faaliyet gösteren GO Sharing satın almasıyla birlikte yurtdışı büyümemizde bir sıçrama yapmış olduk. GO Sharing ve BinBin’in deneyimlerini, know-how’ını, altyapısını sinerji oluşturacak şekilde bir araya getirerek yurtdışındaki büyümemizi daha da hızlandıracağız” dedi.

Mikromobilite sektörünün 2030’da 214 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Günlük yaşam döngüsü içerisinde temel gereksinimlerden biri, ulaşım. Kent içinde bir yerden başka bir yere erişebilmek özellikle büyük şehirlerde her geçen gün trafikle birlikte daha da zorlaşırken çevreci mikromobilite çözümler de alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle genç neslin tercihi elektrikli scooter’lar olmak üzere mikromobilite sektöründeki hızlı büyümeyi, BinBin CEO’su “Mikromobilite oldukça yeni bir kavram ancak dünyada artan şehirleşme, iklim krizi nedeniyle çevreci ulaşım çözümlerine duyulan ihtiyacın artması gibi sebeplerle çok hızlı büyüyor. Ulaşımda esneklik, sürdürülebilirlik, maliyet verimliliği gibi avantajlar getiren mikromobilite özel araç kullanımını azaltarak yaşam kalitesine, sağlığa, trafik sıkışıklıklarının azaltılmasına, emisyon salımının düşürülmesine katkı sağlıyor. Dünyada 2020 itibarıyla 44 milyar dolarlık büyüklüğe sahip mikromobilite pazarının 2030 yılında 214 milyar dolara ulaşması bekleniyor.” şeklinde anlattı.

Türkiye genelinde 60 bin scooter ve 7 milyon kullanıcı mevcut

Türkiye’de 60 bin scooter ve 7 milyon kullanıcı olduğunu söyleyen Abdik, pazara dair “Dünyaya paralel bir büyüme gösteren Türkiye’de şu anda 60 bin scooter ve 7 milyon kullanıcı bulunuyor. Halihazırda 50 milyon dolar olan pazar büyüklüğünün ise 2030’da 10 ile 15 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Bu, ulaşım harcamalarının yüzde 30’unun mikromobilite özelinde gerçekleşeceği anlamına geliyor. Biz de sektörün öncü oyuncularından biri olarak bu gelişmeyi desteklemek için çalışıyoruz. Son bir yılda 5 kat büyümeye imza attık. Hedefimiz 2025 yılına kadar ulaşım aracı kullanan her 3 kişiden 2’sinin mikromobilite araçlarına geçiş yapmasını sağlamak.” bilgisini verdi.

Kadir Abdik yurtdışı büyüme planlarını “Hedefimiz operasyonel olarak Avrupa’da sahada olan ilk 3 mikromobilite şirketinden biri haline gelmek. Bunun için GO Sharing satın alması bize büyük bir katkı sağladı. Ayrıca ulaşım anlamında bir süper app haline gelmek istiyoruz, içinde bulunduğumuz her ülkede ulaşımın her bacağını dolduracak tam kapsamlı bir ulaşım platformu olmayı hedefliyoruz.
Biz hedefimizi yurtiçi ve yurtdışındaki büyümemizi düzenli hale getirmek üzere belirledik. Bu çerçevede sürekli olarak Avrupa’daki fırsatları değerlendiriyoruz, yeni bir satın alma fırsatı doğduğu zaman bu yatırımı gerçekleştirebiliriz. Sektörümüz operasyonel olarak zor süreçlere sahip, bu yüzden özellikle büyük oyuncular küçük oyuncuları satın alarak gelişimini devam ettirecek. Şu anda dünya üzerinde sektörde pek çok oyuncu var ancak ilerleyen dönemde biz ülke başına 2 ya da 3 mikromobilite şirketi kalmasını bekliyoruz.” şeklinde özetledi.

Elektrikli şarj istasyonu yatırımları hakkında Abdik “Q Charge elektrikli şarj istasyonu şirketimizi 2022 yılı içerisinde kurduk ve çalışmaya başladık. Şu anda lisans almış 90’ın üzerindeki şirketten devlet desteği almayı başarmış 18 şirketten bir tanesiyiz. Hedefimiz 2024 yılının sonuna kadar 81 ilde şarj ağımızı kurmuş olmak.” dedi.

“Park şikayetlerine yönelik yıl sonuna kadar 290 park istasyonunu kuracağız”

İstanbul başta olmak üzere, yoğun kullanılan şehirlerde scooterlar’ın kullanıcılar tarafından bilinçsiz kullanımı, kaldırım işgali çok sık gündeme geliyor. ‘Bu şikayetler konusunda ne yönde önlemler alınıyor’ sorumuza, Abdik “Elektrikli scooter’lar İstanbul gibi büyük ve trafik sorunu yaşanan şehirlerde ulaşıma çevreci ve pratik bir alternatif olarak tüm dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor.

Kaldırımlarda geçişi engelleyen scooter’lar konusunda çok hassasız. Sahadaki ekiplerimiz bu şekildeki araçlara mümkün olan en kısa sürede müdahale ediyor.Park alanları önemli bir çözüm fırsatı sunuyor. Bu yüzden belediyelerden de önce bu konuda harekete geçtik ve kendi scooter park istasyonlarımızı oluşturmaya başladık. Bugün itibarıyla 8 şehirde toplu taşıma durakları ve AVM önlerinde toplam 58 scooter park istasyonu oluşturduk. Yeni istasyonlar oluşturmak için çalışmalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyor, 2023 sonuna kadar park istasyonu sayımızı 5 katına çıkarmayı hedefliyoruz.

Kullanıcılarımızın araçları yol kenarları yerine BinBin’e ya da belediyeye ait park alanlarına bırakmalarını teşvik edecek uygulamaları da hayata geçiriyoruz. Uygulamamız içerisinde yaya ulaşımını olumsuz etkileyecek alanları işaretleyerek park yasakları uyguluyoruz. Ayrıca bizim ve belediyenin park istasyonlarını renkli alanlar haline getirerek indirimler tanımlıyor ve kullanıcıları bu alanlara kullandırmaya yönlendiriyoruz. Geçen yıl başlattığımız BinZone etkinlikleriyle 11 ilde 30 bin kişiye test sürüş alanlarımızda güvenli sürüş farkındalığı kazandırdık.” yanıtını verdi.

Diğer Haber

Medipol Sağlık Grubu, Parkinson için yeni bir tedavi uygulamaya başladı

İSTANBUL (AA) - Medipol Sağlık Grubu, Parkinson gibi titreme hastalıklarında yeni bir tedavi yöntemi olan "Akıllı Sesötesi" tedavisini (MRgFUS) Türkiye'de ilk defa uyguladı.Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, esansiyel ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir