Anasayfa / Haberler / Bor Minarelerinden neler yapılabilir ?

Bor Minarelerinden neler yapılabilir ?

Türkiye ‘ deki bor minerallerinin değerlendirilmesi  ve sağlık kaynakları için kullanılmasını sağlamak amacı ile bilimadamlarımız projelerini sürdürüyor .

İnönü Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Seçkin, toksik olmayan ve biyolojik taklitli “Biyomimetik” Borik asit türevleri kullanılarak adesif özelliklere sahip polimerik yapıştırıcılar elde etti.

Prof Dr Seçkin ,

Biyomimetik , insanların doğada bulunan sistemleri taklit ederek yaptıkları maddelerin, aletlerin, mekanizma ve sistemlerin tümünü ifade eden bir terimdir.

Doğadaki tasarımlar örnek alınarak yapılan aletlere, özellikle nanoteknoloji, robot teknolojisi, yapay zeka, tıbbi endüstri ve askeri donanım gibi alanlarda kullanılmak için gerek duyulmaktadır. Biyolojik dokuyla uyum özelliği olan yeni nesil yapıların en karakteristik özellikleri diş dokusuyla bağ yapabilecek ve adezif yani yapışma özelliğine sahip olmasıdır. Bu çalışma boren projesi kapsamında hazırlanmıştır ve patent alınma süresi devam ediyor.

Aynı zamanda bor içeren polimerleşebilen ve biyolojik uyumlu monomerlerin ilk defa sentezlenerek  polimer sentezinde kullanılması sağlanmıştır. Bu yaklaşımla bor içeren yapılara biyolojik olarak adezyon özelliği sağlayacak katekol içeren gruplar ve fosfonik asit içeren yapılar eklenmiştir. Elde edilen polimerik yapıştırıcı malzemede mekanik özelliklerin geliştirilmesi, adezyon özelliklerinin artırılması gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda bu malzemelerin dokuya yapışmasını sağlayan aşındırıcı yapıların eklenmesi ve tek bir yapıda formüle edilmesi gerçekleştirilmiştir.

Borik asitten polimerleşebilen monomer elde edilmesi ve diş dolgu malzemelerinin yapılmasında kullanılması amaç olan bu projede , vitro uygulamalarına geçilmiş ve tek basamakta dolgu yapılabilecek özellikli bir malzemenin elde edilmesi başarılmıştır. Bu malzemenin sonuçları BOREN’e verilmiştir. Anlaşma gereği Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından patentlemesini yapacak.

Pozitif yüklü olan bu yapılar , Yüzde 18-23 lük katyonik yük amino asit gruplarından gelmekte ve yüksek adezyon özelliği katekolik hidroksillerden kaynaklanmaktadır. Bu tür yapılar ,doğadaki midye yapılarından esinlenerek tasarlanmıştır. Halihazırda kullanılan diş dolgu maddelerinde polimetil metakrilat ‘PMMA’ öncül maddesiyle metakrilat monomeri karıştırılarak dolgu alanına yerleştirilmekte ve ışıkla polimerleşmesi sağlanarak diş dolgusu tamamlanmaktadır. Bu amaç için kullanılan maddelerin tamamı da ithal edilmektedir ve yerli üretim bulunmamaktadır.

Bu uygulama için ,diş dokusunun pürüzlendirilmesi gerekir. Mevcut proje sonuçlarıyla elde edilen ürünün pürüzlendirici grupları da aynı maddenin içeriyor.

Seçkin, projenin ekibinde ayrıca  Prof. Dr. Ahmet Gültek, Dr. Nilüfer Kıvılcım, Doç. Dr. Süleyman Köytepe’den yer aldığını  sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Seçkin, daha öncede ;özellikle itfaiyecilerin tarafından kullanılan ısıya ve aleve karşı koruma sağlayan Nomex adlı üründen  daha üstün ürün geliştirmişti.. Petrol, kimya, metal, ulaşım, enerji ve elektrik endüstrilerinde faaliyet gösteren çalışanlar için ideal ürün olan bu ürünün . moleküler yapısı nedeniyle alev alması mümkün değildi. Yanmaz kumaş olarak günümüzde kullanılan ve Nomex, adı verilen ürün DuPont ticari markası olup yerli ürün değildir.  Elde dilen PBI malzemesinin diğer teknolojik alanlarda kullanılması da mümkündür. Özellikle seramik katkılı PBI malzemesi stratejik öneme sahiptir ve tektir. Radara yakalanmayan malzemelerin hazırlanmasında, yakıt pillerinde ve ısıl görüş kameralarında görülmeyen hayalet yapıların tasarlanmasında bu ürün kullanılabilecekti. Proje finansman desteği olmadığı için proje olarak kalmıştı.

 

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir