Anasayfa / Ekonomi / Çinli bankadan Pakistan’a kredi finansı için onay

Çinli bankadan Pakistan’a kredi finansı için onay

Gelir ve Maliye Bakanı İshak Dar, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Pakistan’ın Çin Endüstri ve Ticaret Bankası’na (ICBC) ödediği 1,3 milyar doların İslamabad’a yeniden finanse edilmesinin onaylandığını açıkladı.

Dar, söz konusu kredinin 3 taksit halinde Pakistan’a gönderileceğini, bu kapsamda 500 milyon dolarlık miktarın Merkez Bankasına yatırıldığını kaydetti.

Ulusal basındaki haberlere göre, ICBC, bir sonraki 500 milyon dolarlık taksiti 10 gün içerisinde gönderecek.

Pakistan, Döviz rezervini artırmak için dost ülkelerden kredi tedarik etmeye çabalıyor.

Çin Kalkınma Bankası kurulu, 22 Şubat’ta İslamabad için 700 milyon dolarlık krediyi onaylamıştı.

Pakistan ile IMF arasında 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmeler sürüyor.

IMF, Pakistan’dan vergi matrahının artırılması, ihracat sektörüne yönelik ayrıcalıklara son verilmesi ve enerji fiyatlarının yükseltilmesini talep ediyor.

Nominal gayrisafi yurt içi hasılası 350 milyar dolar olan Pakistan’da, Merkez Bankasının elinde 3,8 milyar dolar döviz rezervi bulunuyor.

IMF ile anlaşma

Pakistan, IMF ile 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketi için anlaşmıştı.

Temmuz 2022’de yeniden masaya oturulmuş ve IMF, toplam kredi miktarının 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarıldığını açıklamıştı.

Varılan anlaşma kapsamında IMF, şartların sağlanması halinde Pakistan’a 1,17 milyar dolar krediyi serbest bırakacağını belirtmişti.

Dış borç 274 milyar dolar

Siyasi krizler ve enflasyonun artmasının yanı sıra geçen sene yaşanan yıkıcı sel felaketi ve enerji sıkıntısı, ülke ekonomisi üzerindeki baskıyı daha da artırdı.

Pakistan’ın ulusal borcu 274 milyar dolar civarında ve bu borç, gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 80’ine tekabül ediyor. Bu durum, ülkeyi ekonomik şoklara karşı savunmasız hale getiriyor.

İslamabad yönetiminin bu mali yılda yaklaşık 30 milyar dolar dış borç ödemesi gerekiyor.

Diğer Haber

İklim değişikliği ve El Nino’nun süren etkisi Güney Asya’ya ölümcül sıcaklar getirdi

- Hindistan'da sıcaklığın 41,9 dereceye kadar yükseldiği Kerala eyaletinde geçen pazar günü sıcak çarpması nedeniyle 2 kişi hayatını kaybederken Tayland'da yılbaşından bu yana ölenlerin sayısı 30'a yükseldi - Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz: - "Bilim insanları 'Yaklaşık olarak nisan ayının ortasında El Nino durumu resmen bitti.' diyor ancak bu etkinin dünyanın geri kalanına yansıması 3 ay sürüyor. Dünyada El Nino'nun etkisi sona erdi diyebilmek için 15 Nisan'dan sonra 3 ay yani 15 Temmuz'a kadar beklemek gerekiyor"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir