Anasayfa / Ekonomi / Dikilitaş’ta Hamidiye Çeşmesi’ni inşaat için yıktılar: ‘Daha güzelini yapacağız’ savunması!

Dikilitaş’ta Hamidiye Çeşmesi’ni inşaat için yıktılar: ‘Daha güzelini yapacağız’ savunması!

Beşiktaş Dikilitaş’ta bulunan tarihi Hamidiye Çeşmesi, arkasında kalan binanın kentsel dönüşüme girmesinin ardından izinsiz olarak yıkıldı. İnşaatın şantiye şefi çeşmenin yıkımıyla ilgili, “Tescilli olan bir çeşme değildi. İnşaat bittikten sonra zaten biz bu çeşmenin daha güzelini yapıp mahallenin hizmetine sunacağız. İnşaat alanımızın içinde olduğu için yıkmak zorundaydık” dedi. Mahalle sakinleri çeşmenin yıkılmasına tepki gösterirken, İBB yasal sürecin başlatıldığını açıkladı.

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinin Dikilitaş semtinde bulunan Hamidiye Çeşmesi, arkasında kalan binanın kentsel dönüşüme girmesinin ardından inşaat firması tarafından 17 Nisan’da izinsiz olarak yıkıldı.

1926 yılında yapılan, 1970’lerde yer değişikliği ile Hora Sokak’a taşınan çeşmenin yıkılmasına yurttaşlar tepki gösterdi.

DHA’nın aktardığına göre çeşmenin kendileri için tarihi değer taşıdığını söyleyen bölge halkı, yeniden yapılmasını talep ediyor. Yerinde şu an demir yığınlarının bulunduğu çeşmeye ilişkin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) izinsiz yapılan yıkım nedeniyle gerekli yasal sürecin başlatıldığını açıkladı.

Beykent Üniversitesi’nden Anıt Koruma ve Bakım Uzmanı Doç. Dr. Gamze Kaymak Heinz, çeşmenin yıkılmasıyla çevredekilerin hafızasının silindiğini belirtirken, müteahhitlerin de koruma eğitimi almaları gerektiğini söyledi.

Çeşmelerin kamusal alanın önemli bir parçası olduğunu belirten Heinz, “Halkın zaman içinde ona atfettiği bir değer vardır ve anıt kavramı bir değerdir. Birtakım kağıtlar üzerinde anıt olarak gözüküp gözükmemesi bir argüman olamaz. Bu toplumda bir koruma bilincinin yerleşmesi gerekiyor. Karar verici pozisyonda olan herkes bir koruma eğitiminden geçmeli. Bu işin içinde müteahhitler de var. Müteahhitlik belgesi alacak kişi koruma ile ilgili bir eğitim yapsın, önce onun belgesini alsın. Burada, bu çevrede yaşayan insanların hafızası yok edildi” diye konuştu.

Öte yandan şantiye şefi Kaan Kürşat Kocaoğlu çeşmenin yıkımına ilişkin tepki çeken ifadeler kullandı. Kocaoğlu, “Bu çeşme bizim inşaat sahamızın içerisindeydi, biz bu çeşmeyi yıktık ve şu an zemin güçlendirmesi yapıyoruz. Tescilli olan bir çeşme değildi. İnşaat bittikten sonra zaten biz bu çeşmenin daha güzelini yapıp mahallenin hizmetine sunacağız. İnşaat alanımızın içinde olduğu için yıkmak zorundaydık. Arsa çekme paylarımız da ona göre ayarlanmış” dedi.

46 yıldır Dikilitaş’ta yaşayan Ramiz Öztel çeşmenin yıkılmasıyla ilgili, “Yıllar önceden beri su taşıdığımız çeşmeydi. Yıkılmasına çok üzüldük. Yıkılmasına tepki gösterdik. Belediyeden buranın tapulu olduğunu ispatladık ve sözünü aldık, inşaat bittikten sonra çeşmemiz yeniden yapılacak. Ciddi anlamda yaşı olan bir çeşme. 3 kuşaktır bu çeşme vardı, yerini değiştirdiler o kadar. Çeşmeye sahip çıkamadılar. Kullanılabilir bir haldeydi. En son belediye çeşmeyi düzenlemişti ama inşaat için yıkıldı. Bu çeşmeden aile olarak babamlar su taşımış, ben su taşıdım. Bu çeşmenin kendimce ve büyüklerim olarak anılarına ve tarihine inanıyorum. Anılarına inandığımdan dolayı da çeşmeyi çocuklarımın da görmesini istiyorum. Dikilitaş için bir semboldü. Çeşmenin yanında bir durak vardı ve adı Çeşme Durağı idi. Çeşmemizi istiyoruz” diye konuştu.

60 yaşındaki Bekir Can ise, “Bu çeşmemizin tekrar yerine konulmasını istiyoruz. Bu çeşme devamlı vardı. Şu an yıkılmış, tekrar yerine konulmasını istiyoruz. Böyle değerleri kaybetmememiz, her zaman hatırlamamız lazım. Yeniden yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

62 yaşındaki Kemal Yıldız, “Ben geldiğimden beri bu çeşme vardı. Bunu rastgele inşaat yapılıyor diye yıktılar. Bu çeşmenin suyu bile akıyordu. Yenisi yapılsın, insanlar ondan şu an bile su alıyordu. Tarihi bir çeşmeydi, kime sorsanız bilirdi. Durağın adı da ‘Çeşme Durağı’ idi. Olay bu kadar basit” dedi.

Bir başka yurttaş da, “Burada o suya çok ihtiyacı olan insanlar var. İçilecekse yeniden yapılmasını isteriz” diye konuştu.

Arif Paslanmaz ise, “Tarihi eser bu çeşme. 82 yaşındayım üzülmez olur muyum oradan su içiyorduk” dedi. Bir başka çevre sakini de, “Yılların Hamidiye Çeşmesi. Anıtsal şey, o tarihi bir çeşmeydi neden yıkılıyor. Yerine yenisini yaparlarsa iyi olur” ifadelerini kullandı.

Nezahat Özkaya da, “Suyumuz kesildiği zaman buradan alıyorduk, yeniden olmasını isteriz. Kaldırılmasın” dedi.

PARS AHIR VE KÜMES DEZENFEKTAN TOZU

Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa Pars dezenfektan tozu ıslak zemine atılarak uygulanır Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. kuru zemine atılacak olursa suyla reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

 Pars  suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa sönmemiş Pars ıslak zemine atılarak uygulanır. Çünkü, ahır yüzeyine toz olarak uygulandığında Pars hayvan varsa çıkan havadan, solunum
hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle suda seyreltilerek veya ıslak zemine uygulanması ve içeride hayvan yoksa yüksek düzey ve miktarda uygulanması tavsiye edilir. Çünkü Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. Eğer kuru zemine Pars atılacak olursa suyla
reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

1. Ahır içindeki dışkı ve kaba pisliklerin temizlenmesi
2. Ahır zeminin ıslatılması
3. Pars ın ahır zeminine serpilmesi
4. 10 dk sonra ahır içindeki kirecin ıslanıp ıslanmadığı kontrol edilir.
5. kuru yer varsa hortum yardımı ile kirecin üzerine incecik su püskürtülerek ıslatılır
Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez.
Pars ın antimikrobiyal activitesi ıslak çevrede hidroksil iyonları salması ile ilgilidir. Hidroksil iyonları birçok biyomolekülle reaksiyona girme özeliğinde olan oldukça yüksek okside edici serbest radikaldir
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜRENKİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.kauçukdergisi.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir