Anasayfa / Ekonomi / DİSK’ten ücretsiz izin düzenlemesine tepki

DİSK’ten ücretsiz izin düzenlemesine tepki

Covid-19 dolayısıyla getirilen 3 aylık işten çıkarma yasağı bir ay uzatıldı. TBMM gündeminde bulunan yasa teklifi ile de 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılacağı görüşülüyor. İşveren, işten çıkarma yasağı döneminde işçiyi ücretsiz izne ayırdığında, işçi ayda sadece 1.170 TL nakdi ücret desteği alabiliyor. İşverenin aynı departmanda aynı işi yapan işçilerin bir kısmını sürekli çalıştırırken, bir kısmını devamlı ücretsiz izne ayırması eşit davranma ilkesine aykırılık oluşturması da ayrımcılığa uğrayan işçi tarafından haklı fesih gerekçesi yapılabiliyor.

Türkiye’de yaklaşık 12 milyon emekli bulunuyor. Emekli olduktan sonra da yüz binlerce vatandaş, geçinemediği için çalışma zorunda kalıyor. Nakdi ücret desteğinden yararlanabilmek için emekli aylığı almamak gerekiyor. Dolayısıyla emekli olduktan sonra çalışanlardan ücretsiz izne ayrılanlar, nakdi ücret desteğinden de yararlanamıyor. Konu ile ilgili konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma izninin uzatılması ve emeklilerin durumu ile ilgili dikkat çekici bilgiler verdi ve çözüm önerilerinde bulundu.

Pandemi koşullarında ciddi bir şekilde iş ve istihdam kaybı yaşandığını belirterek sözlerine başlayan Çerkezoğlu, “İşverenlere işçileri tek taraflı ücretsiz izine ayırma hakkı verildi ve onlara da günlük 39 lira veriliyor yani açlık sınırının yarısından da az bir ücret veriliyor. Emekli olup da çalışmak zorunda olanlar bu ücretlendirmelerden yararlanamıyor. Zaten son derece düşük rakamlar ile emekliler iyice açlığa mahkum ediliyor. İşçi değil sermaye korunuyor. Meclisteki yasada da yine işverenlere çeşitli destekler var, kısa çalışma ödeneği gibi olan iş yerlerinde normal çalışma düzenine geçilmesi durumunda hem işçiden kesilen hem işverenin SGK primlerinin tamamı işverene teşvik olarak verilecek ve bu işsizlik sigortası fonundaki işçiye ait olan paradan ödenecek” diye konuştu.

Emekliliğin Türkiye’de artık bir hak olmaktan çıkartıldığını belirten Çerkezoğlu, şöyle devam etti.

“Vatandaşlar, emekli olduktan sonra son nefeslerini verene kadar insanca yaşayabilecekleri bir ücrete sahip olmak istiyor. 1999 yılında depremin tozu dumanı altında çıkartılan mezarda emeklilik dediğimiz yasa ile birlikte Türkiye’de hem emekli olmak zorlaştı hem de emeklilik maaşları sistematik olarak düşürüldü. Şu anda Türkiye’de asgari ücretin çok altında emekli maaşı ile geçinmeye çalışan milyonlarca insan var. Erdoğan Mart ayında emekli maaşını en düşük bin 500 yapacağız demişti bu da milyonlarca ülkemize çalışan insanları nasıl bir yaşam koşullarına mahkum ettiğimizin aslında bir nevi itirafıdır. Emekliler bu rakamlarda geçinemedikleri için çalışmak zorunda kalıyor.

Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybı ile karşı karşıya olduğumuzu belirten Çerkezoğlu, DİSK olarak çözüm önerilerini şöyle sıraladı.

*İşten çıkarma yasağının bütün istisnaları kaldırılarak devam etmesi

*Nakit ücret desteği ile ücretsiz izin uygulamasına son verilmesi

*Kısa çalışma ödeneğinden bütün çalışanların yararlanabilmesi için ön şartların ortadan kaldırılması

*En düşük kısa çalışma ödeneğinin de en az asgari ücret olması

*Asgari ücretin vergi dışı bırakılması

Diğer Haber

ECB Başkanı Lagarde: “Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor”

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'nde dezenflasyon sürecinin devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir