Anasayfa / Ekonomi / E-Haciz esnafa tehdide dönüştü

E-Haciz esnafa tehdide dönüştü

E-Haciz uygulaması esnafın korkulu rüyasına dönüştü. “İşletmelerin Vergi ve SGK Pirim Borçları Birikti, Yapılandırma Şart!” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, bankaların 6183 sayılı yasaya göre uyguladığı e-haciz uygulamalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yılmazkaya, Koronavirüsle mücadele kapsamında yetersiz de olsa ekonomi alanındaki tedbirlerin yanı sıra uygulanan e-hacizlerin, zor şartlar altında ayakta durmaya çalışan işletmeleri ekonomik ve finansal açıdan hareket edemez hale getirdiğini belirtti.

Yılmazkaya’nın açıklaması şu şekilde;

“Bankaların e-haciz uygulaması yasal mevzuatın dışında maksadını aşmakta, sadece borca karşılık gelen miktar değil işletimlerin ve şirketlerin tüm haspalarına bloke koyan bankalar bu uygulamayla reel sektördeki ekonomik hareketliliğe büyük darbe vurmaktadır.

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 62 inci maddesinin 1. fıkrasına göre “…amme alacağına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunur” hükmü açık bir şekilde kanunda yer almasına rağmen bankaların pratikteki uygulamaları yasaya aykırılık teşkil etmektedir.

Kanunda borç tutarı kadarına bloke konulması gerektiği yazmasına rağmen, bankalar bütün hesaplara ve bu hesaplardaki bütün paralara bloke koyarak şirketleri ekonomik ve finansal anlamda bağlamaktadır. Buda birçok firmanın batışına ve finansal krize girmesine yol açmaktadır. Sadece borç tutarı kadar e-haciz konulması ya da borç tutarının hesaptan tahsil edilmesi gibi bir uygulamanın aslına daha uygun olacağı tartışılmaz bir gerçektir.”

Diğer Haber

Kırklareli süt ve süt ürünleri ihracatını katlamak istiyor

İhracat onaylı 30 işletmenin bulunduğu kentte, AB standartlarındaki yıllık 350 bin tonluk süt üretiminin 10 bin tonu işlenerek ihraç ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir