Anasayfa / Ekonomi / Erzincan’daki madende 9 işçiyi bulma çalışmaları sürüyor

Erzincan’daki madende 9 işçiyi bulma çalışmaları sürüyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, maden ocağındaki incelemesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de toprak kaymasının meydana geldiğini anımsattı.

Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanından yamaç üzerinde önce kayma ve sonra çok hızlı akma şeklinde bir kütle hareketi meydana geldiğini belirten Bakan Yerlikaya, “Hareket yaklaşık 200 metre yüksekliğe sahip bir yamaç boyunca oldu. Kayan kütlenin toplam hacminin şimdilik hesaplarda 10 milyon metreküp olduğu, bu kütlenin de yaklaşık 800 metre kadar hareket ettiği ve hareket hızının ortalama saniyede 10 metre olduğu öngörülüyor” dedi.

İlk belirlemelere göre 9 işçinin kayan kütlenin altında kaldığını ve işçileri arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam etiğini ifade eden Yerlikaya, şunları söyledi:

“Olayın ilk dakikalarından itibaren bölgeye Erzincan, Erzurum, Sivas, Tunceli, İl AFAD müdürleri, Sivas, Erzurum, Rize ve Diyarbakır birlik müdürleri görevlendirildi. Olayı takiben sahadaki çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılarımız, Erzincan ve Sivas Valimiz, Erzincan Belediye Başkanımız, Cumhuriyet Başsavcımız, kaymakamlarımız, il jandarma komutanı, il emniyet müdürü, ilgili kurum ve kuruluşlardan, genel müdür ve daire başkanları, her biri buraya intikal ettiler.”

“827 personel görev yapıyor”

Bölgede görev yapan personel sayısı hakkında da bilgi veren Yerlikaya, şunları kaydetti:

“Şu an itibarıyla bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personel görev yapıyor. Ayrıca 562 araç, 5 dron, 2 kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer aracı yani KBRN dediğimiz araçlar. 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeğiyle birlikte arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor.”

Saha, Anagold madencilik tarafından işletiliyor

Çöpler altın madeni, Çalık Holding’e ait Lidya Madencilik ile SSR Mining’in ortak olduğu Anagold Madencilik tarafından işletiliyor.

SSR Mining tarafından dün yapılan açıklamada olayın dün 14.28 sıralarında meydana geldiği ve altın cevherinin kimyasal yardımıyla çözüldüğü toprak yığınında geniş çaplı toprak kayması meydana geldiği ifade edilmişti.

Fırat nehrine yakın konumda bulunan sahadaki toprak kayması sonucu siyanürün yakındaki yerleşim yerine sızacağı veya nehir suyuna karışacağından endişe ediliyor.

Madende yığın liçi yöntemi kullanılarak altın çıkarılırken, madenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre sahada çıkarılan kaya ve toprak parçalanarak yığın haline getiriliyor ve içine siyanür veriliyor. Siyanürün içinde eriyen altın cevheri toplanarak kimyasal işleme tabi tutuluyor.

Yüzde 54 değer yitirdi

Erzincan İliç’teki çökme yaşanan Anagold firmasına ait maden sahasında 2022 yılında siyanür borusunun patladığı, 20 ton siyanürlü kimyasal karışımın doğaya yayıldığı ortaya çıkmıştı.

Anagold firmasına 2022 yılında 16,4 milyon TL çevre cezası kesilmiş sonrasında faaliyetin devamına izin verilmişti. Ayrıca firmanın 2023 yılında ise 209 milyon TL’lik vergi borcu silinmişti.

SSR Mining şirketinin hisseleri kazanın ardından dün yüzde 54 değer yitirdi.

Diğer Haber

Refah’taki Filistinliden ABD’deki üniversite öğrencilerine teşekkür: “Mesaj ulaştı”

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a sığınan bir Filistinli, yaşadıkları çadırların üzerine yazdığı yazılarla Gazze'ye destek veren ABD'deki öğrencilere teşekkür etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir