Et sorunu için köye dönüş projesi
27 Ağustos 2018
Ekonomi, Genel
1,296 izleyici
Kırklareli Demirköy’de 3 Milyon TL yatırımla belediyenin mezbahasını et üretim merkezi ve entegre tesis haline getiren West Grup firma sorumlusu Ekrem Ulunç Türkiye’de et sorununu çözecek projenin ilk adımını attıklarını, bundan sonrası için bakanlığın devreye girmesi gerektiğini belirtti.
Et fiyatlarının önlenemeyen yükselişi cep yakıyor. Sorunu çözmek için piyasada et tekellerine karşı ayakta durmakta zorlanan çiftçinin korunması ve teşvik edilmesi uzmanların uyarıları arasında yer alıyor.
Sistemin çalışması
Kırklareli Demirköy’de yap işlet devret modeliyle 20 yıllığına belediyenin mezbahasını kiralayan West Grup firma sorumlusu Ekrem Ulunç Türkiye’de et fiyatlarını düşürecek bir model geliştirdiklerini belirterek projesinin detaylarını Toplumsal’la paylaştı. Ulunç ithal ete karşı “savaş” açtıklarını belirterek Türkiye’nin yurttaşına ucuz et yedirecek kapasitesinin fazlasıyla olduğunu söyledi.
Yaklaşık 3800 nüfuslu Demirköy’de 50 bin büyükbaş hayvanı köylüyle birlikte yetiştirecek ve köylüye de para kazandıracak projesini anlatan Ulunç, “Çiftçi köyünü terk ediyor. Hayvan yetiştirecek insan yok. Bizim projemizle köylü de hayatını kazanacak. Boşalan köyler dolacak” diyor.
Ulunç’un ilk hedefi ortağı Ahmet Meydancı’nın Kanada’daki çiftliğinde bulunan 50 bin büyükbaş hayvanı Türkiye’ye getirmek. Projeye göre ilk etapta beş bin hayvan gelecek. Beş bin hayvan köylüye ücretsiz dağıtılacak. West Grup besicinin eğitim giderlerini ve dağıtılan hayvanlar için veteriner hizmetini üstlenecek. Hayvanların kesim zamanı geldiğinde besicilerin gözetiminde West Grup mezbahalarında işlem gerçekleştirilecek.
Kârın yüzde otuzu besiciye
Kesim işleminin ardından son aşamada hayvanın bedeli, yemi, veteriner hizmeti v.s. çıktıktan sonra kalan karın net yüzde 30’unun West Grup tarafından fatura karşılığı bakan ve barındıran çiftçiye ödeneceğini belirten Ekrem Ulunç, “Projemizin hayata geçirilebilmesini teminen, halen West Grup bünyesinde yer alan 10 yıllığına kiralanmış 35 dönüm çiftlik ruhsatlı yerimiz de bulunmaktadır
“Bu çiftliğin özellikle bakıcı köylülerin eğitimlerinde de devreye sokulmak üzere örnek oluşturabileceği değerlendirilmiştir. Önümüzdeki 10 yılda hayvancılığın ve biyoyakıt üretiminin mahsul üretiminden daha yüksek bir oranda büyümesi öngörülüyor. Bizim amacımız hem bu öngörüye uygun bir yatırımın yıldızını parlatmak, hem de kesimlik canlı hayvan ithalatı üretim modeline katkı sağlamaktır” diyor.
Ulunç, kesilen hayvanların satışından elde edilen karın yüzde 30’unun köylüye verileceğini belirttiği projesi için “Devletin sıcak elini sırtımızda hissetmek istiyoruz. Türkiye’nin et sorununu çözmek istiyoruz bunun için gerekli izin ve teşviklerin çıkarılması gerek” diyerek bakanlığa adım atmasını öneriyor.