Anasayfa / Atilla Demir / F35’e parça üreten Türkiye, toplu iğne ve cımbız ithalatı için 9.3 Milyon Dolar harcıyor

F35’e parça üreten Türkiye, toplu iğne ve cımbız ithalatı için 9.3 Milyon Dolar harcıyor

“Türkiye, 9.3 milyon dolarlık iğne ve cımbız ithalatı yapıyor. Savunma sanayine ve otomotive bijondan kilide kadar her türlü parçayı üretip bunu tüm dünyaya ihraç edebilen bir sektör neden boşu boşuna bu kadar ithalat yapsın?

Türkiye genelinde 14 bin sektör meslektaşı ve 635 bin çalışanıyla 8.2 milyar dolarlık ihracat yapan hırdavat sektörü, yurt dışından ithal edilen toplu iğne, cımbız gibi ürünlere tepkili.

Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, bu sene ihracat hedefini 9 milyar dolara çıkardıklarını söyleyerek, ithalatın önüne geçmek istediklerini açıkladı.

İhracat kilogram fiyatı Türkiye ortalamasının 4 katı

Hırdavat sanayinde üretilen katma değerin üretim değeri içindeki payı 2010 yılında yüzde 26,4 iken bu oranın yüzde 31,4’e yükseldiğini vurgulayan Tecdelioğlu, şöyle devam etti:

“Hırdavat sektörü yüksek katma değerli üretim yapan ve son iki yıla bakıldığında da dış ticaret fazlası veren bir sektör. Geçtiğimiz yıl 8.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek 1,1 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. İhracattaki birim fiyatlara bakıldığında, kilogram ihracat fiyatı 1.38 dolar olan Türkiye ortalamasının, ilk 30 GTİP dikkate alındığında oldukça üzerine çıkarak 5,17 dolara ulaştık. Örnek vermek gerekirse biz 700 dolarlık çelikten 6 bin dolarlık matkap ucu kesici  takımlar,  2500  dolarlık  bağlantı  parçaları  ve el aletleri veya 2 bin dolarlık menteşe ve mobilya aksesuarları üretebiliyoruz. Kilogram fiyatı en yüksek olan ürünlerimiz matkaplar, kesici takımlar ve el aletleri olarak sıralanıyor.”

Hedef ithalatı yerli üretime çevirmek

Hırdavat sektörü ürünlerinin otomotiv üretiminin yüzde 3’ünü oluştururken, yapı sektöründe bu oranın yüzde 5’lere yükseldiğini anlatan Tecdelioğlu, Türkiye’nin üretimde ve teknolojide çok iyi bir noktada olduğunu belirtti. HISİAD olarak ana hedeflerinin ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesi olduğunu dile getiren Tecdelioğlu, “İthal edilen ürünlerle ilgili çok detaylı bir analiz yapıyoruz. Yakında kapsamlı bir rapor ortaya çıkacak ve 2020 yılı içerisinde düzenleyeceğimiz çalıştayda bu raporu tüm sektöre açıklayacağız. Türkiye’de üretilmesi mümkün iken ithal edilen ürünleri tek tek ortaya koyup bir üretim atağı başlatacağız. Örneğin Türkiye’ye 9.3 milyon dolarlık iğne ve cımbız ithalatı yapılıyor. Savunma sanayine ve otomotive bijondan kilide kadar her türlü parçayı üretip bunu tüm dünyaya ihraç edebilen bir sektör neden boşu boşuna bu kadar ithalat yapsın? Hepsini ortaya koyup sektöre yeni kapılar açacağız.” dedi.

Diğer Haber

Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde 19 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde tespit edilen 19 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir