Anasayfa / Ekonomi / Gübre fiyatları yüzde 342 arttı, çiftçi eskisi kadar gübre atamadı

Gübre fiyatları yüzde 342 arttı, çiftçi eskisi kadar gübre atamadı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in dinlediği çiftçi Emin Keper, fiyat artışı nedeniyle tarlasına yeterli miktarda gübre atamadığını, girdi maliyetlerinin çok arttığını, kuraklığın da etkisiyle bazı bölgelerde bekledikleri verimi alamayacaklarını anlattı. Gürer de yem fiyatları, sulama suyu ücreti ve kuraklık sorununa dikkat çekerek “Yani kuru tarım yapılan yerlerde rekolte düşecek gibi görünüyor; normalde 270 kilo bir dönümden buğday elde edilirken kuraklık nedeniyle ne yazık ki giderlerini karşılamada zorlanması artıyor. Gübre fiyatları bir yılda yüzde 342 artınca çiftçi eskisi kadar gübre atamadı. Ne taban gübre ne de üst gübre attı” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ramazan Bayramı’nda Niğde’nin Altunhisar ilçesinde buğday üreticileriyle bir araya geldi. Gürer, üreticilerin sulama suyu ücreti, kuraklık ve gübre fiyatları konusunda yaşadıkları sorunları gündeme getirdi.

CHP’li Gürer, bu ay içinde hububatta taban fiyatı açıklanacağını, bazı bölgelerde hasat dönemi yaklaştığını kaydetti. Niğde’de de sulama suyunda yaşanan sorunun dışında bazı bölgelerde kuraklık da olduğunu vurgulayan Gürer, “Yani kuru tarım yapılan yerlerde rekolte düşecek gibi görünüyor; normalde 270 kilo bir dönümden buğday elde edilirken kuraklık nedeniyle bunun düşmesi sonucu çiftçinin ne yazık ki giderlerini karşılamada zorlanması artıyor” ifadelerini kullandı. Gürer, “Ülkemizde taban fiyat genellikle kuru tarıma göre değil ortalama olarak fiyatlandırılıyor. Sulu tarımda bir dönümde 600 kilonun üstünde ürün alınırken kuru tarımda 270 kiloda alınıyor. Öyle olunca da çiftçi yaptığı masrafı ne yazık ki kurtarmıyor. Gübre fiyatları bir yılda yüzde 342 artınca çiftçi eskisi kadar gübre atamadı. Ne taban gübre ne de üst gübre attı” açıklamasını yaptı.

Gürer’in durumunu sorduğu Çiftçi Emin Keper, saatlik su ücretinin fazla olması nedeniyle tarlasını yeterince sulayamadığından buna kuraklığın da eklenmesi ile ürünlerinin susuz kalmasından dert yandı.

Keper, “Su saati fazla; 150 lira, 18 saat akıttım 2 bin 700 lira tuttu, geçen sene saati 80 liraydı şimdi 150 lira” dedi. Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle tarlasına yeterince gübre atamadığını aktaran Keper, “Gübreyi 307 liraya alıyordum şimdi 350-400 lira. Kıraçlara yağmur yağmadığı için çiftçi eskisi gibi ekemedi, ekinler rengini saldı iyice. Elimdeki bir torba gübreyi de kamyonun ezdiği bölgelere atacağım” diye konuştu.

Sulama suyunun pahalı olmasının yanında yaşadıkları kuraklık sorununa da değinen Keper, “Yağmur da yağmadı. Hasandağı’ndan itibaren Altunhisar bölgesine yağmadı ama Niğde tarafına yağdı. Buraya 1,5 aydır yağmur düşmedi. Kıraçlara yağmur yağmadığı için çiftçi sulak yerlere ekiyor. Kuraklık olduğu için ekinler kendini iyiden iyiye saldı. Kuyudan elektrikle su çıkarıyoruz ve elektrik faturaları da çok yüksek” dedi.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Keper, “Cumhurbaşkanı bunu duysun; ben Kayseri’de kağıt, naylon topluyordum. Suriyelilerin yüzünden gidemiyorum. Suriyelilerden millet yıldı artık. İstanbul neredeyse yok oldu. Hep yabancı uyruklu” diye konuştu. (ANKA)

PARS AHIR VE KÜMES DEZENFEKTAN TOZU

Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa Pars dezenfektan tozu ıslak zemine atılarak uygulanır Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. kuru zemine atılacak olursa suyla reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

 Pars  suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa sönmemiş Pars ıslak zemine atılarak uygulanır. Çünkü, ahır yüzeyine toz olarak uygulandığında Pars hayvan varsa çıkan havadan, solunum
hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle suda seyreltilerek veya ıslak zemine uygulanması ve içeride hayvan yoksa yüksek düzey ve miktarda uygulanması tavsiye edilir. Çünkü Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. Eğer kuru zemine Pars atılacak olursa suyla
reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

1. Ahır içindeki dışkı ve kaba pisliklerin temizlenmesi
2. Ahır zeminin ıslatılması
3. Pars ın ahır zeminine serpilmesi
4. 10 dk sonra ahır içindeki kirecin ıslanıp ıslanmadığı kontrol edilir.
5. kuru yer varsa hortum yardımı ile kirecin üzerine incecik su püskürtülerek ıslatılır
Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez.
Pars ın antimikrobiyal activitesi ıslak çevrede hidroksil iyonları salması ile ilgilidir. Hidroksil iyonları birçok biyomolekülle reaksiyona girme özeliğinde olan oldukça yüksek okside edici serbest radikaldir
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜRENKİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.kauçukdergisi.com

Diğer Haber

Yunanistan’da dün 68 noktada orman yangını çıktı

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, dün 68 noktada orman yangını çıktığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir