Anasayfa / Genel / Japonya’dan İTÜ’ye Polimer kimyasına yaptıkları katkılar için ödül

Japonya’dan İTÜ’ye Polimer kimyasına yaptıkları katkılar için ödül

İTÜ Kimya Bölümü Akademisyenlerine Japonya’dan Ödül. Polimer kimyası alanında yaptığı evrensel düzeydeki çalışmalarıyla tanınan İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim ÜyesiProf. Dr. Yusuf Yağcı, başarılarına bir yenisini daha ekledi. Prof. Dr. Yağcı ve 2 çalışma arkadaşının yaptığı çalışma, bilim insanları tarafından En İyi Makale Ödülü’ne değer görüldü.

İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı ve çalışma arkadaşları Dr. Görkem Yılmaz ve Dr. Mustafa Çiftçi, Japon bilim insanları tarafından polimer kimyasına yaptıkları üstün katkılardan dolayı Fotopolimer Bilim ve Teknoloji Ödülü – En İyi Makale Ödülü’ne değer görüldü. İTÜ’lü bilim insanlarının yaptığı “Photoinitiated Metal İçermeyen Yaşayan Radikal ve Katyonik Polimerizasyonlar” başlıklı araştırmanın sonucu, 2017 yılında Japon bilim insanları tarafından düzenlenen “Fotopolimer Bilim ve Teknoloji” yıllık konferansında sunuldu ve araştırmanın özeti Fotopolimer Bilim ve Teknoloji Dergisi’nin (JPST) 31. cildinin ilk sayısında okuyucuya sunuldu. Araştırmalarının, çeşitli makromoleküler yapıların hazırlanması için yeni ışık kaynaklı metal içermeyen sistemlerin geliştirilmesine katkıda bulunduğu belirtildi.

Araştırmayla ilgili yapılan değerlendirmede, Prof. Dr. Yağcı ve ekibinin ışıkla başlatılmış kontrollü/yaşayan radikal ve katyonik polimerizasyonlarda sağlığa zararlı metal katkı maddelerinin kullanımını ortadan kaldıran çeşitli stratejiler geliştirdiği belirtiliyor. Böylece, metal içermeyen atom transferi radikal polimerizasyonu (ATRP), katyonik polimerizasyonlar ve yapısal olarak farklı monomerlerden blok kopolimerlerin hazırlanması için, bu iki işlemlerin bir kombinasyonu örnekleri rapor edildiği dile getiriliyor. Ayrıca değerlendirmede metal içermeyen yaklaşım ATRP ve halka açılması polimerizasyonu ile sınırlı olmadığı Prof. Dr. Yağcı’nın metallerin veya Lewis asitleri olmaksızın bileşiği kullanarak vinil eterlerin canlı katyonik polimerizasyonu için yeni bir ışıkla-başlatma sistemi geliştirdiğine dikkat çekiliyor. Açıklanan işlemin, karmaşık makromoleküler yapıların eldesinde ve yüzeylere aşılanmasında yeni olasılıklara yol açtığı belirtiliyor. Yapılan çalışmanın çeşitli makromoleküler yapıların hazırlanması için yeni ışık kaynaklı metal içermeyen sistemlerin geliştirilmesine büyük ölçüde katkıda bulunduğunun altı çiziliyor.

Prof. Dr. Yusuf Yağcı, ödülle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
“Bugün dünyada, teknolojik olarak çevreye daha az zarar veren, daha az enerjiye ihtiyaç duyan ve biyolojik uyumlu üretim sistemlerinin geliştirilmesi konusunda yoğun çaba harcanmaktadır. Bu bağlamda, ışıkla, özellikle görünür bölgede ve güneş ışığında başlatılmış polimerizasyon yöntemleri kaplama, elektronik endüstrisi, 3D baskı teknolojileri ve hatta biyo uygulamalarda büyük önem taşımaktadır. Grubumuzda bu alanda dünyada öncü çalışmalar yapmaktadır. Söz konusu çalışmalarda da metaller kullanılarak gerçekleştirilen yaygın polimerizasyon yöntemlerinin metal kullanmaksızın ışıkla sağlanabileceğini ortaya koyduk. Bu ödülün Japonya gibi bir teknoloji ülkesinden verilmesi bizler için ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Bilim ve teknoloji dünyasına üniversitemiz adına daha önemli katkılarda bulunmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Katkıda bulunan çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor ve kutluyorum.”

(İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi)

Kaucukdergisi.com

Diğer Haber

Cam Tozu Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

PARS cam tozu 100% geri dönüşüm camın elenip değirmenlerde un haline getirilmesiyle üretilir. PARS cam …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir