Anasayfa / Genel / Kauçuk imalatında kullanılan makinelerde güvenlik önlemleri

Kauçuk imalatında kullanılan makinelerde güvenlik önlemleri

Kauçuk imalatında kullanılan makineler oldukça dikkat gerektiren ve tehlikeli makinelerdir. Kauçuk imalat makineleri ve bu makineleri kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği haberimizde…

Değirmen Makinesi

Değirmen Makinesi şekilsiz kauçuğu şerit haline getirerek üretim bandında ilerlemesini sağlayan makinedir. Yatay olarak duran iki adet silindirin ortasında yoğrulan kauçuk dönen ön silindirin etrafına sarılarak şerit haline gelir. Operatör, şeridi bir yerinden keserek üst taraftaki silindirlere yönlendirir. Süreç silindirlerin ortasında bulunan kauçuk bittikçe tekrar başa dönülerek devam eder.

İşlem sıcak kauçukla yapıldığı için operatörün eldiven takması gereklidir. Silindirlerin ortasındaki birleşme noktaları, operatörün el, parmak ve kolu için bir tehlike oluşturur. Ayrıca, operatörün kıyafetleri de silindirlerin arasına takılabilir. Bu nedenle operatörün üzerinde bol giysiler, bileklik, kravat gibi sıkışabilecek eşyalar bulunmamalıdır. Silindirin arasında sıkışabilecek bıçak ve eldivenler de kontrollü kullanılmalıdır.

Operatörün işini yapmasını engellemeden makinenin önüne konulacak bir engel operatörün silindirlere fazla yaklaşmasını önleyeceğinden el ve kollarının sıkışmasını engelleyebilir. Fakat bu engelin ve silindirlerin yüksekliğinin operatörün boyuna göre ayarlanması gereklidir.

Giyotin Makinesi

Giyotin makinesi, değirmende ince şeritler haline gelmiş olan kauçuğun istenilen boyda kesilmesi için kullanılır. Giyotin bıçağının yukarıdan aşağıdaki zemin üzerine inmesi ile kesim yapılabildiği gibi bazı makinelerde bıçak sabit durur ve tabla yukarı çıkar. İki durum da operatör için aynı tehlikededir. Çalışanın parmakları veya eli kesinlikle bıçağın dikey hizasına denk gelmemelidir. Bunun için tabla üzerinde sınır işaretleri bulunmalıdır.  Kesimin yapılacağı zeminde kesilecek parça dışında hiçbir şey bulunmamalıdır. Makine kullanılmadığında bıçak aşağıda ve kilitlenmiş durumda bırakılmalıdır.

Kalandır Makinesi

Kalandır makinesi, ters yönde dönen iki silindirin çekme kuvveti oluşturması yoluyla içinden geçirdiği kauçuğun istenilen kalınlığa getirilmesi için kullanılan bir makinedir. Bu makine ayrıca bir kumaşın üzerine kauçuk uygulanması için de kullanılır. Silindirlerin birbirlerine en yakın oldukları kısımda kauçuk malzemenin sokulacağı bir açıklık vardır. Kauçuk bu açıklıktan girer ve belirlenen rotayı takip eder.

Dış ülkelerden alınan makineler çalışma ortamına geldiğinde yabancı dilde olan kullanım kılavuzu anlaşılamadığından veya makinenin kullanımı sırasında nasıl kazalarla karşılaşabileceği bilgisi sağlanmadığından, kazalar ancak deneyimlenerek öğrenilebiliyor. Makine ile birlikte alınan makine koruyucu aksesuarlar da ancak kazalar yaşandıktan sonra kullanılmaya başlanıyor. Kalandır makinesinin silindirleri arasına el, kol ve parmaklar sıkışabilir. Ayrıca, silindirlerin dönüşünü sağlayan çıkrık sistemlerinin bulunduğu kenarlar da çalışanlar için tehlikelidir. Bu nedenle, makinenin kullanımı sırasında makine koruyucularının silindir açıklıklarını ve kenar çıkrıklarını kapatacak şekilde yerlerinde bulunmaları çok önemlidir.

Makinede, hızı ayarlama, makineyi durdurma, ters yönde hareket ettirmeyi sağlayanbir mod seçme düğmesi olmalıdır. Makine çalışmaya başlamadan önce ses ile veya uyarı lambaları ile çalışanları uyarmalıdır. Makinenin başlangıç hızı düşük olmalıdır, çalışmaya devam ettikçe gerçek üretim hızına ulaşması operatörün kontrolü için faydalı olacaktır.

Makinenin temizliği silindirler sabitken yani makine kapalıyken yapılmalıdır. Makinenin kullanımı sırasında bir tehlike olması durumunda müdahale etmek için ortamda operatör haricinde bir kişi daha bulunmalıdır.

Kaucukdergisi.com

Diğer Haber

EPDK’den petrol piyasası lisans yönetmeliğinde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayınlandı

EPDK’den petrol piyasası lisans yönetmeliğinde değişiklik yapılan metnin 38’inci maddesinde yer alan “Yeterli depolama ve kendi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir