Kauçuk Sektöründe Atık Oluşumu ve kontrolü
21 Şubat 2018
Ekonomi, Haberler, Kauçuk, lastik
1,035 izleyici
Çağımızda teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte sektörler arası rekabet de doğru orantılı olarak ivme kazanmıştır.Ekonomik konjüktör şartları sürekli değişmekte ve sermaye hızlı bir şekilde yer değiştirmektedir. Firmalar, rekabet güçlerini artırmak ve devamlılığını sağlayabilmek için sürekli müşteri segmentlerini, kaliteyi ve verimliliği artırmak mecburiyetindedirler.
Yüksek verime sahip üretim,teknoloji ve yönetsel araçların kullanımıyla, daha az doğal kaynak sarfederek aynı veya daha fazla üretimi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gelişen teknoloji ve kaynak israfıyla birlikte küresel ısınma gibi sorunlar baş göstermektedir. Firmalar artık daha az atık ve fireyle faaliyetlerini sürdürmek mecburiyetindedirler.
Kauçuk sektörünün büyük kısmını otomobil lastiğinin oluşturur. Lastik firmalarının prosesleri sırasında kalıplama işlemlerinden önce bir takım hatalar sebebiyle (elektrik kesilmesi,operatör kaynaklı hatalar, aşırı ısı artışı vb.) malzemenin erkenden pişmesi yada aşırı vulkanizasyonun gerçekleşmesiyle elastiki özelliğini yitirir. Elastik özelliğini yitiren malzeme tekrar kalıplanamaz ve arızalı ürün olarak hurdaya ayrılır. Kısmen veya tamamen yanmış kısımlar rafine artığı olarak adlandırılmaktadır. Bu atıklar çoğu zaman yanıklı hamur içermelerinin yanında da sağlam kısımlar ihtiva etmektedirler.Bu tip hamurlara piyasa tabiriyle”yanıklı hamur” da denir. Birçok lastik eşya yapan firmaların en büyük sorunlarından birisidir bu hurdalar. Kauçuğun çok kıymetli bir malzeme olması ve dışarıdan tedarik edilen bir malzeme olmasından dolayı bazı orta ölçekli firmalarda sağlam kısımları ayırmak için lastik firmalarından bu tip hurdalar satın alınır. Satın alınan bu malzemeler rafinasyon işlemine tabi tutulur. Yanık kısımlarından ayrılan hamur,otomobil lastik kaplamacıları, paspas,conta vb. materyal üretimi yapan firmalara yarı mamül olarak satılır. Ortaya çıkan atık, yanmış,vulkanize olmuş kauçukta çöpe atılmamış olur.
Bunlarda çeşitli malzemelerin yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılır (el arabası tekeri, traktör tekeri, halı saha zemini vs.)
Kaucukdergisi.com