Anasayfa / Ekonomi / Körfez ülkelerine 1,3 trilyon dolarlık savaş piyangosu

Körfez ülkelerine 1,3 trilyon dolarlık savaş piyangosu

Ukrayna’daki savaşla birlikte enerji fiyatları tarihi seviyelere yükselirken, bu durumdan en kazançlı çıkanların başında Körfez’deki Arap ülkeleri geldi.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, enerji zengini Orta Doğu ülkeleri, önümüzdeki 4 yılda, savaş öncesi beklentilere kıyasla, toplamda 1,3 trilyon dolarlık ek petrol ve doğalgaz geliri elde edecek.

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, küresel varlık fiyatlarının gerilediği bir dönemde böylesi büyük bir kaynak Körfez ülkelerinin varlık fonlarının gücünü artıracak.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere küresel ekonominin genelinde enerji fiyatlarındaki artış kaynaklı olarak durgunluk (resesyon) korkuları artarken, Körfez’deki petrol zengini monarşiler gelirlerini hızla artırıyor.

KÖRFEZ’DEKİ FONLARA YARAYACAK

FT, Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu, Katar’ın Yatırım Otoritesi, Abu Dabi’nin Yatırım Otoritesi dahil yatırım fonları ve Kuveyt’in Yatırım Otoritesi’nin dünyanın en büyük varlık fonları arasında olduğuna dikkat çekti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın başında bulunduğu Kamu Yatırım Fonu’ndan 620 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatan FT, bu fonun 2022 yılının ikinci çeyreğinde Amazon, PayPal ve BlackRock dahil ABD hisselerine 7,5 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını, hisse senetlerindeki düşüşü değerlendirdiğini aktardı.

DIŞ ÜLKERE YATIRIM YAPIYORLAR

Körfez’deki fonların 2009’daki küresel kriz ve 2020’deki pandemi sırasında da bugüne benzer şekilde fırsatları değerlendirdiği ve sıkıntı yaşayan batılı şirketlere yatırım yaptığını hatırlatan FT, son yıllarda bu fonların teknoloji, sağlık, yaşam bilimleri ve temiz enerji gibi sektörlere yoğunlaştığını vurguladı.

Körfez ülkelerinin bu yolla ekonomilerini çeşitlendirmeyi, yeni sektörlere yayılmayı ve getiri elde etmeyi amaçladığını belirten FT, Azur’un “Körfez ülkelerinin gelen parayı geleceğe yatırım için kullanmaları önemli” sözlerini aktardı.

Geleneksel olarak enerji gelirlerine yüksek oranda bağımlı olan Körfez ekonomileri, enerji fiyatlarının düştüğü dönemde ekonomik durgunluk, bütçe açıkları ve rezerv düşüşleri ile karşı karşıya kalıyor.

SUUDİLERDEN REKOR BÜTÇE FAZLASI

Dünyanın en çok petrol ihraç eden ülkesi olan Suudi Arabistan’ın bu yıl petrol fiyatlarındaki artış sayesinde milli gelirin yüzde 5,5’ine denk rekor bütçe fazlası vermesi bekleniyor. Bu, Körfez’in en büyük ekonomisine sahip Suudilerin 2013 yılı sonrasındaki ilk bütçe fazlası olacak. Ülkede ekonomik büyüme oranının da yüzde 7,6 ile 10 yılın zirvesine çıkması bekleniyor.

IMF tahminlerine göre, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Umman’ı içeren Körfez İşbirliği Konseyi bölgesinde ekonomik büyüme bu yıl yüzde 6,4’e yükselecek. Bu oran 2021’de yüzde 2,7 olmuştu.

ANKARA DA KÖRFEZ’DEN PARA BEKLİYOR

Yüksek cari açık ve düşük rezerv nedeniyle döviz sorunu yaşayan Türkiye de Körfez’den yatırım bekleyen ülkeler arasında.

Katar ile yakın ilişkilere sahip olan Ankara, bu amaçla son dönemde Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile ilişkilerinde de açılıma gitti.

Kısa bir süre önce, Abu Dabili IHC’nin, yenilenebilir enerji üretim faaliyetleri yürüten Kalyon Enerji’nin yüzde 50’sini 1,8 milyar dirheme (490 milyon dolar) satın almıştı.

Rusya’dan Akkuyu yatırımı için seçim öncesinde yüklü miktarda para çeken hükümet, Körfez ülkelerinden de döviz girişi bekliyor.

PAROX CAM ÇİZİK GİDERME TOZU

Parox  oto camına nasıl uygulanır?

 

Parox’un cama uygulanması, boya üzerinde yaptığımız polisaj uygulamaları ile büyük benzerlikler gösteriyor. İkisi arasındaki temel fark, malzemelerin sertlik farkı. Boyalı yüzey cama oranla çok yumuşak. Cam çok sert bir malzeme olduğu için boyaya oranla daha yüksek devir/baskı/süre gerekiyor sonuç alabilmek için…

 

Parox  uygulamasına geçmeden önce, uygulama yapacağınız camı çok iyi yıkayın, kil uygulayın, cam üzerinde ne kadar boya, reçine, pislik vb. varsa temizleyin. Bu sayede camınızın durumunu daha net bir şekilde görebileceksiniz.

 

Parox un Hazırlanması

 

Parox toz halinde bir malzeme. Bunu camınızda kullanılabilir hale getirmek için sulandırmanız gerekiyor. Bunun için küçük bir şişeye yaklaşık 50 gr. kadar toz seryum dökün ve azar azar su ekleyip karıştırın/çalkalayın.

 

Kıvamının ne çok kuru, ne de çok sıvı olması gerekiyor.

 

Camınızın durumuna göre 50-150 gr. civarında parox yeterli olacaktır

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.comwww.nanotozlar.comwww.claypacks.com,www.potasyumsilikat.net

www.netyerim.net,www.dmrsuren.com,www.magnezyumoksit.com,www.nanomikron.com

Jurnalci.com

Diğer Haber

Antarktika’ya düşen gök taşları küresel ısınma nedeniyle tehdit altında

İsviçre ve Belçika'dan araştırmacılar, uzaydan Antarktika'ya düşen gök taşlarının küresel ısınma nedeniyle sulara gömülme tehlikesi altında olduğunu tespit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir