Anasayfa / Genel / Küresel piyasalarda diplomasi umudu

Küresel piyasalarda diplomasi umudu

Haftanın ilk işlem gününde diplomatik temasların Orta Doğu’daki çatışmaların daha da tırmanmasının önüne geçebileceği umutları piyasalarda etkisini gösteriyor.

Wall Street endeksleri vadeli işlemlerde yükseliyor. Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,50, Nasdaq 100 yüzde 1,24 oranında düşmüştü.

Asya Borsalarında da Cuma günkü satıcılı kapanışların etkileri görülüyor. Çin CSI 300 bu hafta ülkede açıklanacak büyüme verileri öncesi ve Çin Merkez Bankası’nın dev likidite enjeksiyonuna rağmen ekside.

10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi geçen hafta 19 baz puan düştükten sonra bu sabah bir ara 5 baz puan yükseldi.

Piyasada oynaklık

Orta Doğu’da devam eden çatışmalar nedeniyle güvenli limanlara yönelen yatırımcılar, volatilitesi yüksek olması muhtemel bir haftaya hazırlanıyor.

Her ne kadar Blinken ve potansiyel Biden ziyaretinin diplomasi umutlarını artırması yeni haftanın ilk saatlerinde risk iştahını bir miktar toparlasa da, geleneksel güvenli limanlar ABD doları, altın, Japon yeni ve İsviçre frangı yakından izlenmeye devam edilecek.

Cuma günü altının onsu yüzde 3,42 ile mart ayından bu yana en güçlü günlük artışını kaydetti. İsviçre frangı euro karşısında bir yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Haftanın son iki işlem gününde yüzde 0,74 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi tırmanışını aralıksız 4. haftaya taşıdı.

VIX Endeksi geçen haftanın tamamında yüzde 10,7 oranında yükseldi. ABD tahvilleri ise Fed’in gelecek politikasına ilişkin beklentilerle dalgalanmaya devam etti.

Columbia Threadneedle Küresel Faiz Stratejisti Ed Al-Hussainy, kötüleşen makroekonomik ortamın, faiz oranlarındaki keskin dalgalanmalarla birlikte, küresel oynaklığın tırmanması için “sahneyi hazırladığı” değerlendirmesini yaptı.

Al-Hussainy, küresel yatırımcıların İsrail-Hamas savaşının bölgenin geri kalanına yayılıp yayılmayacağını yakından izlediğini ancak Döviz piyasasının şimdilik Fed’e daha çok odaklandıklarını söyledi.

Rabobank Kur Stratejisi Direktörü Jane Foley de “Hepimiz bu durumun hangi yöne gideceğini merakla bekliyoruz, ancak petrol arzı konusunda gerçekten endişelenmeye başlayana kadar piyasa nefesini tutarak bekleyecek” diye konuştu.

Societe Generale Küresel Başekonomisti Klaus Baader de bölgedeki çatışmaların piyasaları “domine etmeye devam edeceğini” öngördü.

Diğer Haber

Motorine indirim geliyor

Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir