ABD’de beklenti üstü gelen TÜFE, getiri eğrilerindeki etkisini hissettirmeye devam ediyor.
ABD iki yıllık tahvil getirisi yüzde 3,89 ile 2007’den bu yana en yüksek seviyesini görürken resesyon göstergesi olan 5-30 yıl getiri farkı perşembe günü 20 baz puana kadar yükseldi.
Resesyon fiyatlamaları hisselere de yaramıyor. Perşembe gününü S&P 500 yüzde 1,1, Nasdaq 100 ise yüzde 1,7 düşüşle kapadı. S&P 500’de 3 bin 901 puanlık kapanış iki ayın en düşük seviyesi anlamına geliyor.
Vadeli piyasalar düşüşün devamına işaret ediyor. S&P 500 vadelileri yüzde 0,7, Nasdaq 100 vadelileri ise yüzde 0,9 geriliyor.
Asya hisseleri ise beşinci haftayı kayıpla kapamaya hazırlanıyor. Tüm önemli Asya Pasifik Borsaları kayıp yaşıyor.
Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay.
Dünya Bankası’ndan resesyon uyarısı
Dünya Bankası’na göre dünyadaki parasal sıkılaştırma dalgası nedeniyle küresel ekonomi resesyon riskiyle karşı karşıya.
Bankanın yayımladığı raporda 2023 küresel büyüme yüzde 0,5 olarak tahmin edilirken, kişi başı bazında yüzde 0,4 küçülme öngörüldü. Kişi başı bazında küçülme yaşanması küresel ekonomide resesyon ölçütü olarak kabul ediliyor.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass rapora ilişkin yaptığı açıklamada “Karar vericilerin odaklarını tüketimi azaltmadan üretimi artırmaya çevirmeleri gerekiyor. Politikalar ek yatırım yaratmaya ve verimlilik ve sermaye tahsisini etkileştirmeye odaklanmalı” değerlendirmesini yaptı.
Dünya Bankası ekonomistleri Justin-Damien Guenette, M. Ayhan Köse, ve Naotaka Sugawara, raporda gelişmiş ülke merkez bankalarının sıkılaşmalarının sınırları aşan etkileri olduğunu aklında bulundurmaları gerektiğini belirtti. Raporda merkez bankalarının enflasyon beklentilerini çıpalayarak sıkılaşmanın derecesini düşürmeleri gerektiği vurgulandı.