Anasayfa / Kauçuk / ‘Lastik yakma’ Düzce’yi ayağa kaldırdı

‘Lastik yakma’ Düzce’yi ayağa kaldırdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen ömrünü tamamlamış lastiklerin yakılması ile çalışacak elektrik üreten tesislerin kurulması konusundaki kanuna Düzce’de bulunan kitle örgütleri tepki gösterdi. Düzceliler bölgelerinde büyük hava kirliliği yaratan bu tesislere yenilerinin eklenmesinden endişe ediyor.Ömrünü tamamlamış lastiklerin (ÖTL) yakılmasının biyokütle tanımı içine alınarak elektrik üretimine izin verilmesini içeren “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Mecliste kabul edilmesi tepkiyle karşılandı. Söz konusu yasanın uygulamaya geçmesiyle Düzce’de, daha önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından elektrik üretim tesisi olarak lisans verilen fabrikalara yenilerinin ekleneceğinden endişe ediliyor.

Yeşil Düzce Çevre ve Kültür Derneği, Düzce Çevre Mühendisleri Odası, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Düzce İl Başkanlığı, İYİ Parti Düzce İl Başkanlığı tarafından ayrı ayrı yapılan açıklamada karara tepki gösterildi.

de kabul etmiyoruz. Bu dehşet projenin Düzce’mizde uygulanmaması için işbirliğine, desteğe hazır olduğumuz ve her türlü çabayı göstereceğimiz bilinmelidir.”

CHP Düzce İl Başkanı Haluk Demir de yasanın kabul edilemeyeceğini belirtti ve “Düzce çanak içinde kalmış bir ovadır. Hiçbir şekilde hava sirkülasyonu olmuyor. Düzce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre hava kirliliği en üst düzeyde tespit edilmiş bir şehirdir. Hal böyleyken havayı ve çevreyi kirleteceği çok belli olan elektrik üretimi için atıkların yakılması kabul edilemez. Bu durum Düzce halkının zehir soluması demektir” dedi.

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er de şu görüşlere yer verdi:

“Düzce bilindiği üzere, yıllardır, havası sağlık açısından en kötü iller arasında yer almaktadır. Ömrünü Tamamlamış Lastik olarak adlandırılan ürünlerin kullanılarak enerji üretmenin çevreye vereceği zarar aşikardır.”

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peri Meram Arbak ise, bölgede kalp ve akciğer hastalıklarında yüksek oran görüldüğüne dikkat çekti ve “Sorun şu ki, biz Düzce’de ve dahi ülkemizde temiz enerji ve temiz sanayi istiyoruz. Sanayide ne kömür kullanımını ne de lastik yakılarak elde edilecek kirli yakıt üretimini istiyoruz. Çünkü Düzce’nin çanak içine oturmuş, hava kirliliğine çok elverişli coğrafi yapısını çok iyi biliyoruz. Fabrika bacalarından çıkan duman, toz ve parçacıkların 30 kilometreye kadar uzaklığa ulaştığını biliyoruz” dedi.

Diğer Haber

Cam Tozu Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

PARS cam tozu 100% geri dönüşüm camın elenip değirmenlerde un haline getirilmesiyle üretilir. PARS cam …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir