Ticaret Bakanı Pekcan, 2020’de mal ve hizmet ihracatımız için toplam 3,8 milyar liralık destek bütçemiz var. Bunun 3,1 milyar lirası mal ihracatı için ayrıldı” dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracata yönelik devlet yardımları açısından 2019’un “altın yıl” olduğunu belirterek,, “Destek ödemelerinde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık ve 2,4 milyar lirası mal ihracatına yönelik olmak üzere toplam 3,2 milyar lira ile bugüne kadarki en yüksek ihracatta devlet desteğine ulaştık. 2020’de mal ve hizmet ihracatımız için toplam 3,8 milyar liralık destek bütçemiz var. Bunun 3,1 milyar lirası mal ihracatı için ayrıldı. Hedefimiz bu bütçenin tamamını kullanarak, ihracatçılarımızı desteklemek” diye konuştu.
Bakanlığından verdiği desteklere değinen Pekcan, Ur-Ge Projesi ile firmaların kümelenme mantığıyla bir araya getirildiğine dikkati çekti.
Bu firmaların üç aşamalı projelerinin masraflarının da yüzde 75’ini karşıladıklarını belirten Pekcan, geçen yıl Ur-Ge kapsamında 78 proje müracaatı aldıklarını kaydetti.
Pekcan, “Bugüne kadar aktif 208 proje ile Ur-Ge desteği, bir devlet yardımı programından öte bir ‘ihracat okulu’ halini aldı. 10 yıldır yürürlükte olan bu destek mekanizması ile 10 binden fazla firmaya ulaştık. Ur-Ge desteği sayesinde 35 ayrı ülkeye 87 ticaret heyeti düzenlenerek firmalarımızın yeni pazarlar bulmalarına vesile olduk. 2019 yılında 49 milyon lira ödeme ile söz konusu heyetlere ilave olarak, bu projelerde, 105 ayrı eğitim düzenledik ve 35 farklı alanda danışmanlık alınarak firmalar yurt dışı pazar koşullarına hazırlandı.” değerlendirmesinde bulundu.
Turquality ve Marka programı kapsamında 685 milyon lira destek
Öte yandan uluslararası markalaşma potansiyeline sahip firmaların uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla küresel bir oyuncu olabilmeleri ve bu markalar aracılığıyla olumlu Türk malı ve hizmeti imajının oluşturulması ve yerleştirilmesine yönelik hayata geçirilen Marka/Turquality programı kapsamında toplam 685 milyon lira destek ödemesi yaptıklarını belirten Pekcan, “Halihazırda 188 firma 199 markasıyla ‘Turquality’, 124 firma 126 markasıyla ‘Marka’ programı kapsamında olmak üzere toplam 312 firma 325 markasıyla desteklenmektedir.” diye konuştu.
Tasarım destekleri birim ihraç fiyatını 10’a katladı
Katma değerli ihracatın kilit unsurlarından tasarımın gücüne inandıklarının altını çizen Pekcan, Türk tasarımlarının dünyada daha etkin olarak tanınmasını ve pazarlanabilmesini sağlamak adına halihazırda 15 tasarımcı şirketi ve 4 tasarım ofisini ve iş birliği kuruluşları/ihracatçı birlikleri tarafından düzenlenen 19 tasarım yarışmasını desteklediklerini bildirdi.