Anasayfa / Plastik / Polyester nedir nasıl üretilir

Polyester nedir nasıl üretilir

Polyester reçine, genellikle doymamış dikarboksilik asit ve glikolün kondensasyaonu sonucu elde edilir. Çift bağ ihtiva eden bir lineer polimerdir. Lineer polimer halinde iken rijid bir yapı göstermeyen polyesterleri üç boyutlu bir şebeke yapısına sahip polimer haline getirmek amacı ile içerisine bir miktar strien veya benzeri çift bağlı monomerler katılır. Ayrıca polyestere belli özelliklerin verilmesi amacıyla strien ile birlikte farklı maddeler de katılabilir. Bu maddelerin sağladığı özellikler şöyledir;

Metik Akrilat : Işık stabilitesi ve hava şartlarına karşı polyesterin direncini sağlar.

Maleimit : Yüksek reaktivite ve ısıya dayanaklılığını arttırır.

Triallit Fosfat : Ateşe dayanıklılık sağlar.

Trifenil Stibin : Işık geçirgenlikle birlikte ateşe dayanıklılık sağlar.

Polyester Nasıl Üretilir

Polyesterler genel olarak aşağıdaki reaksiyona göre üretilirler;

asit + Alkol ——>> Ester + Su

Polyester Özellikleri

Polyesterlerin çoğu 250°C’ye kadar emniyetle kullanılabilir. En büyük dezavantajı yukarıdaki reaksiyon sonucu, üretilmesi sırasında % 4 ila % 8 büzülmesidir. Bu büzülme sertleşme sırasında monometrelerin büzülmesi sonucunda ortaya çıkar. Bunun neticesi olarak düzgün bir yüzey elde etmek zordur. Değişen uygulamalar için pek çok tipte polyester geliştirilmiştir. Genel amaçla polyesterlere ilave olarak esnek ve yarı rijid tipler, ısı, çevre değişimlerine ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı tipler geliştirilmiş olup bu çeşitler bugün için çok fazla kullanım sahası bulabilmektedirler.

Polyester Reçine Kullanım Alanları

Polyesterler, kullanım kolaylığı, imalat yatırımının az olması, her amaç için farklı formüller edilebilmelerinin yanında diğerlerinden çok daha ucuz olması tercih edilmesine neden olur. Özel kullanım yerleri için epoksi reçineler yüksek mukavemetli ve kimyasal dirençlidir. Fenolik reçineler ise yüksek mukavemetin yanında büyük ısı direnci de istenen yerlerde kullanılırlar.

Diğer Haber

Plastik atıklar sektörlere ham madde oluyor!

Plastik atıklar geri dönüşümle sektörlere ham madde oluyor. Bursa’da bir geri dönüşüm firması, kurduğu son …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir