Anasayfa / Ekonomi / Şeref Fayat: İstihdam kaybı yıl sonu 200 bini bulur

Şeref Fayat: İstihdam kaybı yıl sonu 200 bini bulur

Bloomberg HT yayına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, Türkiye’nin tekstil ve hazırgiyim performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin bu yılı hazırgiyim ihracatını eksi 10’la, yani 2 milyar dolar kayıpla kapatacağını belirten Fayat, bunun çeşitli nedenleri olduğunu, ana pazarda ciddi bir talep daralması yaşandığını belirterek, “Ancak tek ve en önemli neden bu değil. Dünya hazırgiyimde yüzde 15 daralırken biz yüzde 25 daraldık. Çünkü biz çok pahalıyız” dedi.

İhracak ikliminin dört-beş aydır eksi olmasının kendilerini karamsarlığa ittiğinin altını çizen Fayat, ihracatta her 1 milyar dolarlık kaybın 35 bin istihdam kaybına denk geldiğine işaret ederek, şimdiye kadar 170 bin civarında istihdamda daralma yaşandığını, yıl sonunda bunun 200 bini bulacağından endişe ettiğini dile getirdi.

Kurun durduğu yer yanlış

Tekstil ve hazıgiyim gibi gibi emek yoğun sektörlerde kur hassasiyetinin fazla olduğuna dikkat çeken Fayat, hazırgiyim oyuncularının çevre ülkelere yatırıma başladığını, talebin ağırlıklı olarak Bangladeş, Vietnam, Pakistan ve Mısır’a kaydığını kaydetti.

Sektörde ciddi bir kan kaybı yaşandığının altını çizen Fayat, asgari ücretin yaklaşık iki yılda yüzde 300 arttığını, enflasyon ve kur karşısındaki artışın yüzde 155’leri bulduğunu dile getirerek, “Asgari ücretin alım gücü yüksek demiyorum. Ama kurun durduğu yer yanlış. Kurun bulunduğu nokta elimizi kolumuzu bağlıyor. Üstelik de bir süre daha baskılanacağını gözönüne alırsak, sıkıntının bir sürede daha devam edeceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Sorunların gelecek yıl ilk yarıda da devam edeceğini söyleyen Fayat, tektil ve hazırgiyimde toparlanmanın ancak 2024 yılının ikinci yarısında başlayacağını, tam toparlanmanın ise 2025 yılını bulacağını ifade etti.

Sektörün sermaye yetersizliği sorunu yaşadığına dikkat çeken Fayat, ek vergilerin de ayrı bir sorun olarak karşılarına çıkıtığını sözlerine ekledi.

Diğer Haber

Bilim-kurgu belgeseli “Lid” Nekbe’nin yaşanmadığı alternatif gerçekliğe dikkati çekiyor

- ABD'li yönetmen ve film yapımcısı Sarah Ema Friedland: - "Amerikalı bir Yahudiyim ve bize Nekbe hakkında hiçbir şey öğretilmedi. Bu durum zihnimizden kasıtlı olarak silinmiş gibi. Bu yüzden 2015'te Nekbe sırasında Lid'de neler olduğunu anlatan bir makale okudum. Bu tüm anlayışımı yeniden şekillendirdi. Düşündüm ki hikaye anlatma becerilerimi bu tarihe yönelik perspektifi genişletmek için kullanabilirim" - Filistinli yazar ve film yapımcısı Rami Younis: - "Ben Filistinliyim ve yaptığım şeylerden biri kendimizi insanlaştırmak. Kültürel aktivist ve oldum olası Filistin halkını savunan biri olarak, kendimi sık sık dünyaya karşı bizi insanlaştırırken buluyorum çünkü nedense herkese eşit insanoğlu olduğumuzu hatırlatmamız gerekiyor. Filmle bunu, sadece kendimizi değil içinde yaşadığımız alanı da insanlaştırarak bir üst seviyeye taşıdık"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir