Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik darboğaz pandemi ile etkisini daha da yakıcı hissettirirken çok sayıda esnafa da kepenk kapattırdı. Ankara’da Ocak 2018 ile Ağustos 2020 dönemleri arasında açılan dükkânların yüzde 38’inin kapısına kilit vuruldu.
Covid-19 salgını ile daha da belirginleşen ekonomik krizin yurttaşa etkisi her geçen gün daha da yıkıcı hale geldi. Yalnızca Ankara’da dört ay içinde bin 540 esnaf kepenk indirdi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun verileri de vahim tabloyu gözler önüne serdi. Konfederasyonun verilerine göre, ülkede Covid-19 salgınında ilk vakanın tespit edildiği mart ayında 401 esnaf dükkânının kapısına kilit vururken nisan ayında 268, mayıs ayında 322, haziran ayında ise 549 dükkân kapandı. Başkent’te mart-haziran döneminde kapanan iş yeri sayısı bin 540’a ulaştı.
Ticaret Bakanlığı’nın tescil işlemi gerçekleştirilen ve sicilden terkin edilen esnaf sayısına yönelik verileri de Türkiye ekonomisinin içinde olduğu durumu gün yüzüne çıkardı. Bakanlığın, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Sistemi’nden aldığı verilere göre, Ankara’da 2018 yılı ile 14 Ağustos 2020 toplam 38 bin 375 esnafın tecil işlemi gerçekleştirildi. İki buçuk yıl içinde 38 bin 375 esnafın tecili gerçekleştirilirken 14 bin 138 esnaf ise kepenk kapattı. Ocak 2018-Ağustos 2020 dönemlerinde kapısına kilit vuran esnafın, açılanlara oranı yüzde 38 olarak gerçekleşti.
Verileri BirGün’e değerlendiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iktidarın pandemi döneminde hayata geçirilmesi gereken ekonomik ve sosyal politika önerilerine kulak tıkadığını söyledi. Emir, pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının başlaması ile birlikte esnafın kirasının devlet tarafından ödenmesi teklifi başta olmak üzere çok sayıda teklifleri olduğunu anlatarak, “İktidar bunlar yerine, uçuşlar yasakken uçak biletlerinde indirim yapmak, düşük faizli kredi vermek gibi gülünç önlemleri devreye soktu” dedi.
Çok sayıda esnafın kepenk kapattığını, henüz kapatmayanların ise yapacak başka işleri olmadığı için devam etmeye çabaladığını vurgulayan Emir, “Özellikle küçük esnaf kaderine terk edildi. Esnaf, son derece ağır borçların altına sokuldu. İktidar, esnafın derdine merhem olacak hiçbir paket açıklamadı” diye konuştu.