Anasayfa / Haberler / TİM “İhracat Pusulası”nda Peru pazarı ele alındı

TİM “İhracat Pusulası”nda Peru pazarı ele alındı

TİM “İhracat Pusulası” etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, ihracatçılara, Peru pazarının risk ve fırsatları, pazara giriş yöntemlerine ilişkin bilgi verildi.

Toplantının açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, dünyada bir değişim ve dönüşüm yaşandığına işaret ederek, “Artık serbest ticaret anlaşmaları ABD tarafından iptal edilebiliyor, bariyerler konulabiliyor. Karşılıklı vergi oranlarının yükseltildiği ticaret savaşlarının olduğu ve olmaya devam edeceği bir dönem yaşıyoruz. Bütün bunların mutlaka dünya ticaretine etkisi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İhracatçılar olarak serbest ticaretten yana olduklarını belirten Gülle, “Her iki tarafın da kazandığı her iş, hem süreklilik hem de karlılık arz ediyor. Onun için TİM olarak, hem ihracatçı sayımızı hem de ihracat yaptığımız ülke sayısını artırma gayretindeyiz.” dedi.

İsmail Gülle, Güney Amerika’da, stratejik bir konuma sahip olan, oldukça proaktif bir ticaret politikası izleyen Peru’nun, bölgesinin de güçlü ekonomilerinden biri olduğunu vurguladı.

Son 15 yıllık süreçte, bölgenin ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Peru’nun, EFTA, AB, ABD, Çin, Japonya, Kanada ve Kore gibi ülke ve bölgesel örgütler ile de serbest ticaret anlaşmaları bulunduğunu ifade eden Gülle, şunları kaydetti:

“Bugün Peru’nun ithalatından (2017’de 40 milyar dolar ithalat) sadece yüzde 0,2 pay alıyoruz. Türkiye olarak 2017 ihracatımız yaklaşık 100 milyon dolar. Bu rakamlar, bizim gibi iki gelişmiş ülke için yeterli değil. Türkiye Peru’ya ihracatta, demir-çelik, makine ve elektrikli cihazlar, otomotiv, hayvansal ve bitkisel yağlar gibi ürünlerde büyük potansiyel barındırıyor. Aynı şekilde Peru’nun Türkiye’ye ihracatında da maden cevherleri, yağlı tohumlar, gıda ürünlerinde ciddi bir potansiyel mevcut. Bu potansiyeli kullanmak da iki ülkenin iş insanlarına düşüyor.”

Gülle, Peru’nun, geldiği nokta itibarıyla dünya pazarının büyük bir bölümü ile entegre olduğunu vurgulayarak, ülkenin altın, gümüş ve bakır gibi zengin yer altı kaynakları ve pamuk, şeker, soya, kauçuk gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğunu anlattı.

14-19 Ekim’de Peru ve Ekvador’a ticaret heyeti göndereceklerini bildiren Gülle, “Türkiye ve Peru arasındaki ticareti arzu edilen seviyelere çıkaracağız.” dedi.

Hasatdergisi.com

Diğer Haber

7 bin TL üzeri ödemede yeni dönem: Taksitli işlemlerde de zorunlu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 18 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir