Anasayfa / Ekonomi / Türk Plastikçiler Yılı 35 Milyar Dolar ciro ile kapatacaklar

Türk Plastikçiler Yılı 35 Milyar Dolar ciro ile kapatacaklar

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, yıl sonunda Türk plastik sektörünün miktarda 9 milyon ton, değerde ise 35 milyar dolarlık üretim gerçekleştireceğinin öngörüldüğünü ifade etti.

PAGEV açıklamasında görüşlerine yer verilen Eroğlu, ekonomik ve siyasi belirsizliklerin devam ettiği 2016 yılının plastik sektörünü de zorladığını ifade etti.

Dünya genelindeki sorunlar, küresel ticaretteki daralma, emtia fiyatlarındaki düşüş ve en önemli ihracat pazarlarındaki savaş ortamının ticari faaliyetleri olumsuz etkilediğini dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:

“Bu sorunların yanı sıra sektörümüzün hammaddede yüzde 85 oranında ithalata bağımlılığı, enerjideki yatırım eksikliği, bürokratik ve hukuki süreçlerde yaşanan zorluklar, vergi ve ek yükler de rekabet gücünü fazlasıyla zorladı. Ancak sektörümüz yaşanan olumsuz şartlara rağmen üretim ve ihracattaki büyümesini sürdürmeyi başardı. 2016 yılı sonunda Türk plastik sektörümüzün miktarda 9 milyon ton, değerde ise 35 milyar dolarlık üretim gerçekleştireceğini öngörüyoruz.

Bu yılın sonunda sektörümüzün direkt mamul ihracatının 4 milyar doları, plastik hammadde ihracatının da 900 milyon doları aşmasını bekliyoruz. Ayrıca yıl sonunda yurt içi satışların değerde yüzde 7 artışı da beklentilerimiz arasında. 2017 yılında ise sektörümüz yüzde 5,5 ila 7,4 aralığında büyüyebilecek potansiyele sahip. Ancak dünya ekonomisinde ve özellikle ülkemizin önemli ihracat pazarlarında daha olumsuz gelişmeler olması halinde plastik sektöründe büyümenin yüzde 4 civarında kalabileceğini düşünüyoruz.”

– “İhracat birim fiyatımızı 2,8 dolardan 4 dolara çıkaracağız”

Eroğlu, 2017 yılında büyüme odaklı öngörülere rağmen dünyadaki politik ve ekonomik risklerin sektör için baskı unsuru oluşturabildiğini bildirdi.

Geçen yıl ve bu yıl küresel ekonomik büyümeyi aşağı çeken faktörlerin gelecek yıl da devam etmesinin beklendiğini belirten Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“2017 yılında yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerin zorlu şartlarla karşı karşıya kalacağı ve jeopolitik tansiyonların küresel ekonominin zorluklarını artıracağı tahmin ediliyor. Dünya ve Türkiye ekonomisindeki bu olumsuz gelişmeler tüm sektörlere olduğu gibi plastik sektörümüze de negatif yansıyor. Plastik sektöründe yerinde sayan hatta gerileyen satış fiyatları rekabet etmeyi zorlaştırıyor ve kar marjlarımızı daraltıyor. Söz konusu risklerden etkilenmemizin başında yeterli katma değer sağlayamamamız geliyor. Bu nedenle artık sektörde katma değer sağlamayan geleneksel üretim modelinin ileri plastiklerin üretimine dönüştürülmesi sağlanmalı.

PAGEV olarak bu alanda ilk adımı attık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte çalışmalarına başladığımız PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi projemizle yüksek teknoloji gerektiren ürünlerin üretimini sağlayacağız. Böylece ilk aşamada 2,8 dolar/kilogram olan ihracat birim fiyatımızı 4 dolara çıkaracağız. Aynı zamanda Ar-Ge ve Ür-Ge’ye önem vermeli, müşteri memnuniyeti odaklı bir değer zinciri de oluşturmalıyız. Bu doğrultuda sektöre yönelik teşvik olanaklarının da revize edilmesi gerekiyor. Ayrıca hammaddede yüzde 85 oranındaki ithalata bağımlılığımız için de çözüm getirilmeli. Yerli üreticinin, hammadde ithalatına vergiler konulması yerine üretim ve yatırım maliyetlerini azaltacak teşvikler uygulanarak korunmasından yanayız.”

-“Suriye’deki savaşın sona ermesi plastik ihracatını artırır”

Firmaların riskleri ortadan kaldırabilmeleri için ihracatlarını artırmaları gerektiğine işaret eden Eroğlu, ihracatı artırırken pazar çeşitliliği sağlanmasının da çok önemli olduğunu vurguladı. Eroğlu, firmaların ancak alternatif pazarlarla riskleri en aza indirebileceklerine, hatta tamamen yok edebileceklerine inandıklarını ifade etti.

Hem PAGEV hem de sektörün kanunla kurulmuş üst yapısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Plastik, Kauçuk Kompozit Sanayi Meclisi olarak firmalara her konuda desteklerini sürdüreceklerini dile getiren Eroğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“2017 yılında dünya ve dolayısı ile Türkiye ekonomisini ve Türkiye plastik sektörünün büyümesini şekillendirecek gelişmelerin başında ABD’nin ve avro bölgesinin toparlanma hızı gelecek. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasının seyriyle ilgili aldığı kararların gelişmekte olan ekonomilere etki derecesi, Çin ekonomisinin gidişatı ve istikrarsız emtia fiyatlarının seyrini de takip edeceğiz. Diğer taraftan 2017 yılında Türkiyeekonomisinde iç talebin büyümenin itici gücü olması bekleniyor. Sektörler açısından iç talebin ekonomik büyümeye katkısında beklenen artışın yanı sıra emtia fiyatlarındaki düşük seyir, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki toparlanma eğilimi ve İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasını 2017 yılına ilişkin olumlu gelişmeler olarak değerlendirebiliriz.

Ayrıca 2017’de sektör için olabilecek en güzel gelişmelerden biri Suriye’deki iç savaşın sona ermesi olacaktır. İnsani boyutuyla hepimizi memnun edecek bu gelişme ekonomik anlamda da Türkiye’ye büyük fırsatlar sunacaktır. Savaşın bitmesi halinde Suriye’nin Türkiye’nin plastik ürün ihracatında en büyük pazar olması mümkündür. Bölgede istikrarın sağlanması Irak’a olan ihracatımızın da artmasını sağlayacaktır.”haberler.com

Diğer Haber

Bosch, 2023’te satışlarını yüzde 8 artırdı

- Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Hartung: -"Ekonomik zorluklara rağmen, faaliyet gösterdiğimiz sektörler dönüşürken büyümemizi sağlamak için inovasyonlar, ortaklıklar ve satın almalar yapmayı hedefliyoruz"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir