Anasayfa / Ekonomi / “Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması’nda 2 taraf da iştahlı”

“Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması’nda 2 taraf da iştahlı”

Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt OBE “2023 Türkiye-İngiltere ticari ilişkileri açısından çok iyi geçti. Kovid öncesi ticaretimiz 23 milyar dolardı, şu anda da 24 milyar dolarlık bir hacim var. Türkiye, İngiltere için çok iyi de bir iş ortağı oldu” dedi.

Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili Gaunt şunları kaydetti:

“Bu antlaşmanın yenilenmesi biraz zaman alacak, mevcut antlaşmanın genişletilmesi söz konusu. Şu anda örneğin hizmetler tarafında, ihracat, tarım konusu değiştirilmek isteniyor. Tarım konusu şu anda hali hazırdaki antlaşmanın içinde değil. Biz tarımda teknolojiyi kullanmak istiyoruz ve kendi denetimlerimizi kullanarak Türkiye’nin tarım konusundaki politikalarını desteklemeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda eğitim ve sağlık konusu var. Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm de ticaret antlaşmasında bir yerde yer almalı. Daha geniş ve başarılı bir serbest ticaret antlaşması için iki tarafta da çok büyük bir iştah var”

Gaunt “İngiliz Hükümeti Londra’da bir yatırım zirvesi gerçekleştirdi. Pek çok Türk şirketi orada sunumlar yaptı. Aynı zamanda Türkiye hükümeti İngiltere’deki fırsatları takip etti, nerelerde yatırım yapılabilir bakılıyor. Biz İngiltere’nin de Türkiye’deki yatırımlarında hem ihracat finansmanı tarafında, hem de altyapı tarafında çok artış gördük. Türkiye’de büyümek için çok fazla alan ve potansiyel var” dedi.

Karbon emisyonu ve sürdürülebilirliğin yatırımcıların daha fazla ilgisini çektiğini belirten Gaunt “Karbon emisyonunu azaltma konusu İngiltere’de bir kanun ama tabi Türkiye’de böyle değil. Burada bir seçim yok, herkesin karbon ayak izini azaltmak ve yeşil dönüşüm için bir sorumluluğu var. Şirketlerin de, hükümetlerin de sorumluluğu var, bundan kimse muaf değil.

Şimdi Avrupa Birliği’ndeki yeni regülasyonlarla baktığımız zaman Türkiye de bunlara imza attı, eğer ki bu yeni kurallara ayak uydurmazsanız buralara ihracat yapamayacaksınız. Yani hiçbir şekilde bunlardan kaçamazsınız. Bunlara uymazsanız finansmana ve fonlara da ulaşamayacaksınız. Burada bir tercih yok, arz ve değer zincirlerine kadar bu regülasyonlara uymak gerekiyor” diye konuştu.

Diğer Haber

ABD’de üniversitelerdeki Filistin’e destek gösterileri haftaya polis müdahaleleriyle başladı

ABD genelinde birçok farklı eyalet ve üniversitede öğrencilerin düzenlediği Filistin'e destek gösterileri yeni haftanın başlamasıyla yeni gözaltı ve olaylara sahne oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir