Anasayfa / Çalışma Hayatı / Türkiye Yeni Vergi İle Tanıştı

Türkiye Yeni Vergi İle Tanıştı

Tepki üzerine Değerli Konut Vergisi’nden geri adım atarak 3 milyar liralık gelirden mahrum kalan hükümet, imar planı değişikliğine rant vergisi getirdi. Meclis’ten geçen yasal düzenlemeyle kamuya kaynak yaratılması amaçlanıyor.

Yıllık 3 milyar lira gelir hedeflenen Değerli Konut Vergisi’nde tepkiler üzerine geri adım atarak beklentiyi 200 milyon liraya indiren hükümet, bütçe açığına yeni çözümü rant vergisinde buldu.

Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” teklifinin 15. maddesi ile İmar Kanunu’na eklenen bir madde sayesinde kimse farkına varmadan hayatımıza ilk kez İmar Rantı Vergisi girdi.

Önceki gece TBMM Genel Kurulu’ndan geçen yasa Resmi Gazete’de yayınlandığı gün yürürlüğe girecek. Yasayla, daha önce imar planı değişikliği için belediyelere verilen pay kamuya aktarılacak.

Örneğin, 1 milyonluk bir arsanın sahipleri veya müteahhidi imar planı değişikliği talep eder ve yeni değer 3 milyona çıkarsa aradaki 2 milyonun tamamı değer artış payı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tahsil edilecek. Ayrıca değer artış payı ödenmeden yapı ruhsatı düzenlenemeyecek.

Birçok ülkede en büyük kamu gelirleri arasında

Dünyada rant vergisinin birçok örneği bulunuyor. Örneğin Avusturya, İsviçre, Danimarka, Estonya gibi ülkelerde, “Kentsel Rant vergisi”, “İyileştirme Rant Vergisi,” “Spekülasyon Vergisi” gibi farklı isimlerle bu rant vergilendiriliyor. Hatta bazı ülkelerde rant vergisinden elde edilen gelir kamu gelirleri arasında da önemli bir paya sahip.

Rant vergisinin uygulandığı ülkelerde temel amaç; hem bütçeye gelir kaydetme hem de spekülatif faaliyetlerin ve haksız kazancın engellenmesini sağlamak.

Diğer Haber

Kutuplarda test edilen güneş panelleri yapay zeka desteğiyle geliştirilecek

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi akademisyenlerince geliştirilen güneş panelleri 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında test edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir