Anasayfa / Ekonomi / Türkiye’nin ‘gaz’ korkusu

Türkiye’nin ‘gaz’ korkusu

1930’larda zehirli gazlar en tehlikeli kimyasal kitle imha silahları olarak bütün dünyanın gündemindeydi. Türkiye de bu tehdidi erken fark edenlerdendi. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ‘Zehirli ve Boğucu Gazlar ve Hava Hücumlarından Korunma İşleri Müdürlü’ kuruldu. Genelkurmay bünyesinde ise “Gaz Genel Komutanlığı” ihdas edildi. Üniversitelerde zehirli gazlar hakkında konferanslar verildi. “Gelecek savaşlar zehirli gazlar savaşı olacak” diyordu bir profesör.

Genelkurmay da konferanslar düzenledi. İsmet Paşa, Fevzi Paşa ve diğer bütün yüksek rütbeli ordu erkânı… “Maskesi olan muhakkak ölümden kurtulur” diyordu uzmanlar. Dernekler kuruldu, kurslar açıldı. “Zehirli gazlar” diye bir dersin müfredata konulması gündeme geldi. Nihayet Mamak’ta ilk gaz maskesi fabrikası 31 Ekim 1935’te açıldı. İki tür maske üretildi; “Türk halk maskesi” ve “Kızılay halk maskesi.”

Maskelere yoğun talep vardı. Kızılay maskeleri memurlara 3 taksitle satıyordu. Sıra sığınaklara gelmişti. Almanya’dan “Gaz sığınak mütehassısı” Mr. Schossberger 1937’de Türkiye’ye getirildi. İstanbul’daki sarnıçların sığınağa çevrilmesi gündeme geldi. Belediyenin ‘Zehirli Gazlardan Korunma Müdürlüğü’ ekipleri sarnıçları inceledi. Binbirdirek 10 bin, Yerebatan 30 bin kişi alır diye düşünülüyordu. İstanbul’da 100’e yakın sarnıç vardı. Sarnıç olmayan yerlerde yeni sığınaklar yapılacaktı. Genelgeler raporlar birbirini takip etti.

İstanbul’un muhtelif yerlerinde 400 sığınak yapıldı. Halka sığınak eğitimleri verildi. Sıra tatbikatlara gelmişti. İlk tatbikat İstanbul’da yapılacaktı. Uçaklar İstanbul semalarında göründüğünde düdükler ötecek, halk sığınaklara koşacaktı. Tatbikatı çoğu kişi yanlış anlamıştı. Hakiki bombaların kullanılacağı, halkın günlerce evden çıkmayacağı konuşuluyordu. Halk fırınlara akın etti. Gazeteler ‘Telaş etmeyin’ manşetleriyle çıktı.

19 Ağustos 1939 günü gaz tatbikatı yapıldı. Sabah önce Beyazıt Kulesi’nden sonra diğer noktalardan düdükler ötmeye başladı. Vatandaş sığınaklara koştu. Vazife verilenler ise vazife yerlerine… Uçaklardan beyaz ve kırmızı dumanlar çıkaran sahte bombalar atıldı. Hamile bir kadın heyecandan bebeğini düşürdü.

Gazetelerin manşetlerinde gaz maskeleri vardı. Maskeli karikatürler sayfaları süsledi. “Herkesin mutlaka gaz maskesi olsun” diye uyarılar peş peşe geliyordu.

Prof. Dr. Bülent Bakar’ın, Tarihçi Kitabevi’nden çıkan “Hava Taarruzlarına Karşı Türkiye’de Pasif Korunma” adlı kitabı bu yıllarda yaşananları detaylarıyla anlatıyor.

Zehirli gazları ilk defa 1. Dünya Savaşı’nda Almanlar kullandı. Diğer taraf da kullanmaya başlayınca en az 90 bin kişi bu gazlar yüzünden öldü. Türk askerleri zehirli gazlarla ilk kez Galiçya’da Ruslar kullanınca karşılaştı.

Kalsiyum Oksit Nedir?

Kalsiyum oksit, kireç taşının yüksek sıcaklıkta erimesi ve karbondioksitin uzaklaştırılmasıyla elde edilmektedir. Bu şekilde üretilen kalsiyum oksit, güçlü bir aşındırıcı olarak kullanılmaktadır. Alkalik bir katı yapısına sahiptir. Su içinde tepki vererek çözülmektedir. Su içerisinde kalsiyum hidroksit haline dönmektedir. Kalsiyum oksidin erime noktası ise 2.572 santigrat derecedir.

Kalsiyum Oksit Nerelerde Kullanılır?

Kalsiyum oksidin kullanılmakta olduğu çeşitli alanlar bulunmaktadır. Bu alanların başında atık su arıtma ve çimento üretimi gelmektedir. Kalsiyum oksit, tuğla ve taşlar üzerinde yapışma özelliğine sahip olduğu için çimento üretiminde en önemli malzemeler arasında bulunmaktadır. Diğer yandan kalsiyum oksit, mühendislik alanında da kullanılmaktadır. Kimyasal yem stoklarında da kalsiyum okside yer verilmektedir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.kaucukdergisi.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir