Anasayfa / Ekonomi / TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu’ndan TÜİK’e: Böyle bir üretim hiçbir zaman olmadı, rakamlar yanlış

TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu’ndan TÜİK’e: Böyle bir üretim hiçbir zaman olmadı, rakamlar yanlış

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, TÜİK’in açıkladığı et üretimi rakamlarıyla ilgili “Böyle bir üretim hiçbir zaman olmadı. Rakamlar yanlış. Buradaki rakama bakıldığı zaman 1 milyon 952 bin ton üretim yapılmış. Ciddiye alınacak bir stoklamamızın olmadığı, ihracatın da çok sınırlı olduğu için bu etin tamamının tüketilmiş olması gerekiyor. Yani her ay her bireyin 2 kilo et tüketmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 9,3 artarak 1 milyon 952 bin 38 ton olarak gerçekleştiğini duyurdu. TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu, TÜİK’in açıkladığı rakamların yanlış olduğunu söyledi.

Solakoğlu, “Şaşırtıcı rakamlarla karşı karşıyayız. Ben bir üretici olarak çok şaşırdım. Geçen yıla göre yüzde 9,3 daha fazla et ürettiğimiz iddia ediliyor. Buradaki rakama bakıldığı zaman 1 milyon 952 bin ton üretim yapılmış 2021 sonu. Ciddiye alınacak bir stoklamamızın olmadığı, ihracatın da çok sınırlı olduğu için bu etin tamamının tüketilmiş olması gerekiyor. 84 buçuk milyon insan üzerinden gittiğimiz zaman. Türkiye ortalamamızda fert başına 23,1 kilogram et tüketiyor olmamız lazım. Yani her ay her bireyin bebekler ve yaşlılar da dahil 2 kilo et tüketmesi gerekiyor” dedi.

Solakoğlu, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Diğer taraftan Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) açıkladığı 2020 rakamlarında Türkiye’deki et tüketiminin 9,6 kilo olduğunu görüyoruz. Bu açıkçası fert başına aylık 800 gram civarında et tüketimi olduğunu gösteriyor. Şimdi TÜİK’in rakamlarının gerçekçi olmadığını böyle bir etin tüketilmediğini görürken öbür taraftan da geçen yıla göre artışın aynı sistemle hesaplandığı zaman tek sebebinin inek kesiminden gelebileceğini öngörüyoruz. Türkiye böyle bir et üretemez. Böyle bir tüketim de ne yazık ki yapamıyor.

Keşke yapıyor olabilse. Şayet bu veri doğru olsaydı. Kanada’da 17,6 kilo et tüketilirken Türkiye’nin refah seviyesinin Kanada’nın bir hayli üstünde olması gerekiyordu. Dünyada en çok et tüketilen ülkelerden birine gelmiş oluyoruz. Bu rakamları gördükçe biz ülkemiz adına üzülüyoruz. Böyle bir üretim yok. Böyle bir üretim hiçbir zaman olmadı. Rakamlar yanlış.

“TÜİK RAKAMLARINA GÖRE İHRACAT LİDERİ YENİ ZELANDA’DAN DAHA FAZLA SÜT ÜRETİYORUZ”

Çiğ süt üretim istatistikleri ise o da başka bir enteresan tablo oradaki rakama göre 2021 yılında 23 milyon ton süt üretmişiz. Biz 23 milyon ton süt ürettiğimiz takdirde dünya pazarlarının ihracat lideri olan Yeni Zelenda’dan daha fazla süt üretmiş oluyoruz. Bu da çok vahim bir durum, böyle bir şeyin olamayacağını biliyoruz. Biz TÜİK’in açıkladığı bu rakamların doğru olmadığını, net bir şekilde artık sayım yapılması gerektiğini, gerçek rakamların yapılmasını iddia ediyoruz. Yanlış rakamlarla doğru kararlar alınamaz.

“1 MİLYON ET TÜKETİYORUZ, ESK’DAN TEYİT ETTİM”

Arada tüketmediğimiz kısmın stok olması lazım. OECD’ye göre biz aşağı yukarı 1 milyon ton tüketiyoruz ki ben ESK’dan (Et ve Süt Kurumu) bu rakamların böyle olduğunu teyit ettim. 1 milyon civarında tüketim yaptığımız yerde 2 milyon ton üretim yapıyorsak aradaki 1 milyon tonu ya ihraç ediyor olmamız lazım ya da stokluyor olmamız lazım. Bizim stoklarımızda 1 milyon tonluk bir et stoku yok. Böyle kuvvetli bir ihracatımız da yok.

“2001 YILINDAN BERİ HAYVAN SAYIMI YAPILMIYOR”

Ülkemizde 2001’den beri hiçbir sayım yapmıyoruz. Biz kaç tane ineğimiz danamızın olduğunu bilmiyoruz. Biz sadece küpe numaralarında yola çıkıyoruz. İnsanlar hayvanlarını kesiyor ama kestiğini beyan etmiyorlar. Çünkü Ziraat Bankası’ndan Toprak Mahsulü Ofisi’nden veya devletten destekleme alırken küpe sayısına göre hayvan varlığını kabul ettikleri için bu küpeleri düşmek istemiyor üreticiler. Üreticileri buna yönlendiren konu da üreticilerin ahlaksızlığı değil, üreticilerin yıllardır zarar ediyor olması. Hayatta kalmak için bu yöntemlere başvurduğuydu. Dolayısıyla derhal sayım yapılması lazım.”

PARS AHIR VE KÜMES DEZENFEKTAN TOZU

Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa Pars dezenfektan tozu ıslak zemine atılarak uygulanır Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. kuru zemine atılacak olursa suyla reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

 Pars  suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa sönmemiş Pars ıslak zemine atılarak uygulanır. Çünkü, ahır yüzeyine toz olarak uygulandığında Pars hayvan varsa çıkan havadan, solunum
hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle suda seyreltilerek veya ıslak zemine uygulanması ve içeride hayvan yoksa yüksek düzey ve miktarda uygulanması tavsiye edilir. Çünkü Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. Eğer kuru zemine Pars atılacak olursa suyla
reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

1. Ahır içindeki dışkı ve kaba pisliklerin temizlenmesi
2. Ahır zeminin ıslatılması
3. Pars ın ahır zeminine serpilmesi
4. 10 dk sonra ahır içindeki kirecin ıslanıp ıslanmadığı kontrol edilir.
5. kuru yer varsa hortum yardımı ile kirecin üzerine incecik su püskürtülerek ıslatılır
Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez.
Pars ın antimikrobiyal activitesi ıslak çevrede hidroksil iyonları salması ile ilgilidir. Hidroksil iyonları birçok biyomolekülle reaksiyona girme özeliğinde olan oldukça yüksek okside edici serbest radikaldir
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜRENKİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.kauçukdergisi.com

Diğer Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Anneler Günü” paylaşımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir annenin evladına olan merhametiyle mukayese edilebilecek derecede çok az insani duygu vardır. Annelerimize teşekkür etmekle kalmayıp hayatımız üzerindeki etkilerini de hatırlamak için bugün anlamlı bir fırsattır." dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir