Anasayfa / Ekonomi / Üretim durma noktasına geldi: “Sanayici karne ile şeker alıyor”

Üretim durma noktasına geldi: “Sanayici karne ile şeker alıyor”

Son bir yılda artan girdi maliyetleri öne sürülerek şeker fiyatının yükseltildiğini, arzın kısıldığını kaydeden Oğuz Holding Genel Müdürü Osman Nuri Oğuz, şekerleme üreten bütün sanayicilerin şeker bulmakta zorlandığını, üretimin durma noktasına geldiğini söyledi. Oğuz, istenilen kadar şeker alınamadığını belirterek, “Haftada bir verelim diyorlar, haftada bir araba yeter mi bir fabrikaya. Adeta reçete ile satıyorlar, şeker de karneye döndü, sanayici karne ile şeker alıyor” diyerek şekerdeki krizi anlattı.

Şekerleme ve meyve suyu üreten fabrikalar, şeker bulamamaktan dolayı üretimi durdurma noktasına geldi. Bünyesinde 15 şeker fabrikası bulunan ve Türkiye’de şeker piyasasının yüzde 50’sine hitap eden, kamuya ait Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ. (Türkşeker), fabrikalara sadece ‘haftada bir kamyon’ ürün veriyor. Özel sektör fabrikalarının ise tedarikteki sıkıntıyı ‘fırsat bilip’ 550 liralık bir torba şekerin fiyatını 800 liraya yükselttiği ifade ediliyor.

Dünya gazetesinden Eray Şen’in haberine göre, Adana ve Sakarya fabrikalarında meyve suyu, gazlı içecek, enerji içeceği, soğuk çay gibi ürünler üreten Oğuz Gıda’nın bağlı olduğu Oğuz Holding Genel Müdürü Osman Nuri Oğuz, şekerleme üreten bütün sanayicilerin şeker bulmakta zorlandığını söyledi. Oğuz, “Pazarın yüzde 50’si Türkşeker’in elinde ve bana haftada sadece 25 ton şeker veriyor, oysa benim aylık tüketimim bin 500 ton” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin ‘yeterli şekerimiz var’ açıklaması yaptığını, Türkşeker’in elinde 450 bin ton şeker olduğunu ancak piyasaya kısıtlı mal verdiğini ifade eden Oğuz, “100 ton şeker istiyoruz, haftada bir araba verebilirim diyor, çok komik. Türkşeker marketleri fonluyor, onlara mal veriyor, fabrikalara ise sınırlıyor. Türkiye’de şeker kullanan tüm üreticilerde üretim durma noktasına geldi” diye konuştu.

“FABRİKALARDAN ŞEKER DİLENİYORUZ”

İhtiyaçlarını tedarik etmek için özel sektör fabrikalarına yöneldiklerini anlatan Oğuz, “Konya Şeker’i, Çorum Şeker’i arıyoruz, bir araba oradan, bir araba diğerinden dilenci gibi şeker dileniyoruz” ifadesini kullandı.

Yaşanan sorun nedeniyle özel sektörün de fiyat yükselttiğini kaydeden Oğuz, şöyle devam etti:

“Türkşeker vermeyince, özel sektör de bunu fırsat olarak görüyor, hem çok az mal veriyor hem de her verdiğinde fiyat artırıyor. Piyasada geçen yıl 50 kiloluk bir torba şekerin fiyatı 200 liraydı, 800 liraya geldi. Türkşeker’de fiyat o kadar artmadı, şu anda 550 lira ancak mal vermeyince, özel sektör bunu fırsat bulup 550 liraya sattığı şekeri 800 liraya satıyor ve istediğin kadar alamıyorsun. Haftada bir verelim diyorlar, haftada bir araba yeter mi bir fabrikaya. Adeta reçete ile satıyorlar, şeker de karneye döndü, sanayici karne ile şeker alıyor.”

“İTHALAT FİYATINA İÇ PİYASAYA ÜRÜN VERSİN”

Çözüm olarak ya ithalatın önünün açılmasını ya da Türkşeker’in elindeki ürünün kısıtlama olmadan imalatçıya verilmesini öneren Oğuz, “Türkşeker’in elindeki 450 bin tonu hesapla, ben bunu ithal edersem kaça getiririm, ithalat fiyatına ver piyasaya” diye konuştu.

MEYVE SUYU ÜRETİMİNİ İKLİM DE VURDU

Meyve suyu üretiminde ayrıca iklim şartlarına bağlı olarak meyvede yaşanan düşüş nedeniyle sorun olduğunu kaydeden Oğuz, şu bilgileri verdi:

“Kayısıda çok ciddi sıkıntı var. İklim şartlarındaki değişiklik kayısı ağaçlarını olumsuz etkiledi, don yaptı, verim düştü. Elimdeki kayısı bitti, meyve suyu püresi yapamıyoruz. Niğde ve Kayseri kayısı üretiminden çıktı, sadece Mut ve Malatya var Türkiye’yi besleyen. Ayrı sorunu şeftalide de yaşayacağız bu sene.”

PARS AHIR VE KÜMES DEZENFEKTAN TOZU

Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa Pars dezenfektan tozu ıslak zemine atılarak uygulanır Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. kuru zemine atılacak olursa suyla reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

 Pars  suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa sönmemiş Pars ıslak zemine atılarak uygulanır. Çünkü, ahır yüzeyine toz olarak uygulandığında Pars hayvan varsa çıkan havadan, solunum
hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle suda seyreltilerek veya ıslak zemine uygulanması ve içeride hayvan yoksa yüksek düzey ve miktarda uygulanması tavsiye edilir. Çünkü Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. Eğer kuru zemine Pars atılacak olursa suyla
reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

1. Ahır içindeki dışkı ve kaba pisliklerin temizlenmesi
2. Ahır zeminin ıslatılması
3. Pars ın ahır zeminine serpilmesi
4. 10 dk sonra ahır içindeki kirecin ıslanıp ıslanmadığı kontrol edilir.
5. kuru yer varsa hortum yardımı ile kirecin üzerine incecik su püskürtülerek ıslatılır
Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez.
Pars ın antimikrobiyal activitesi ıslak çevrede hidroksil iyonları salması ile ilgilidir. Hidroksil iyonları birçok biyomolekülle reaksiyona girme özeliğinde olan oldukça yüksek okside edici serbest radikaldir
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜRENKİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.kauçukdergisi.com

Diğer Haber

Yunanistan’da dün 68 noktada orman yangını çıktı

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias, dün 68 noktada orman yangını çıktığını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir