Anasayfa / Ekonomi / Yeni e-ticaret yasası medyayı nasıl etkileyecek?

Yeni e-ticaret yasası medyayı nasıl etkileyecek?

Temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlandığı günden beri tartışılan yeni e-ticaret yasası gündemde kalmaya devam ediyor.

Yeni kanunun, sektörde iş yapış biçimlerini değiştirmesi, maliyetleri artırarak yeni iş alanlarında büyüme üzerine etkisi, pazarlama faaliyetlerine yansıması ve istihdam çerçevesi tartışılıyor. E-ticarette yatırımcı davranışları çerçevesinde de gündem olan yasa, Anayasa Mahkemesi’ne gitmişti.

Mahkeme, geçtiğimiz günlerde e-ticaret düzenlenmesi hakkında değişiklik öngören yasanın ilk incelemesini tamamlamış ve esastan görüşülmesine karar vermişti.

Haberturk.com yazarı Kemal Öztürk, kaleme aldığı yazıda yasal düzenlemenin medya sektörüne etkisini yorumladı. Öztürk’ün, yasanın bir ihtiyaç olduğunu belirttiği, ancak bazı risklere dikkat çektiği yazısı şöyle:

“Hayatımızı kolaylaştıran e-ticaret tüm dünyada büyüyen en önemli ticari alan.

Hayatımızı kolaylaştıran e-ticaret tüm dünyada büyüyen en önemli ticari alan.Ancak tüm kolaylığına ve rahatlığına rağmen birçok ülkede perakende alışverişin büyük kısmı hala klasik usulle yapılıyor.

Kore % 42 ile tüm dünyada açık ara en çok online alışveriş yapan ülke. Onu Çin %29, İngiltere %27, ABD %21 ile takip ediyor.

Türkiye, %12 pazar payı ile henüz online alışverişin gelişmekte olduğu ülkeler kategorisinde.

Sistem yeni olduğu için sektörün sorunları, devletler ve tüketiciler için de yeni. İade usulünden tutun vergilendirmelere, pazar yeri sitelerinin kurallarından tutun rekabete kadar, birçok yeni sorunla yüzleşiyor sektör.

Bu nedenle e-ticaret hukukunun oluşması, kurallarının belirlenmesi, düzenin sağlanması gerekir.Bu açıdan yeni e-ticaret yasasının bir ihtiyaç olduğu aşikar.

Ancak çıkan yasayla ilgili çeşitli eleştiriler var.

Habertürk’ten meslektaşım Güntay Şimşek, birkaç yazı ile bu konuyu epey detaylı değerlendirdi. Ayrıca Doç. Dr. Kerem Can Sanlı, Mehmet Bedii Kaya da hukuki açıdan yanlışları dile getirdiler.

Bu değerlendirmelerde özetle, reklam yasağı, faaliyet yasağı, lisans zorunluluğu, indirim yasağı, özel ödeme sistemi yasağı, lojistik altyapı kurma yasağı gibi, Avrupa’da örnekleri olmayan kısıtlara dikkat çekmişler.

Ben bir başka konuyu, bizim mesleğimizi etkileyen yönünü yazmak istedim.”

Kemal Öztürk’ün yazısının tamamı için tıklayınız..

Haberturk.com yazarı Güntay Şimşek de daha önce kaleme aldığı yazıda e-Ticaret Kanunu’nda yapılan değişikliklerle dünyanın hiçbir yerinde olmayan uygulamalar getirildiğini belirtmişti.

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir