Anasayfa / Ekonomi / ‘Zor günler daha yeni başlıyor, zarardayız’

‘Zor günler daha yeni başlıyor, zarardayız’

Özlem Ermiş BEYHAN

Her yıl ortalama yüzde 15 ihracat artışı gerçekleştirerek 2019 yılını 17.9 milyar dolarlık ihracat ile kapatan makineciler, siparişlerin bıçak gibi kesilmesiyle zor günler yaşıyor.

Sektördeki 17 bin işletmeyi temsil eden Makine İhracatçıları Birliği’nin (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Sektörümüzde kapasite kullanım oranı yüzde 51’e kadar geriledi. Yüzde 60’ın altı zarardır, yani bugün itibarıyla zarardayız. Makine tüm sektörlerden 3-6 ay sonra krize girer. Yani bizim için zor günler yeni başlıyor. Dip noktayı ancak ağustosta görürüz” dedi.

Karavelioğlu, makine üreticilerinin mücbir sebep kapsamına alınmadığını hatırlatarak, “Artık mücbir sebep ve korona desteklerinin sektör bazında değil zordaki şirketler bazında hayata geçirilmesi gereken döneme geldik” ifadesini kullandı.

YATIRIMLAR DURMUŞTU

Makinecilerin bu süreçte hemen hemen hiç işten çıkarma yapmadığını söyleyen Karavelioğlu, kayıt dışı işçi çalıştırmayan sektörün desteklenmesinin öneminin altını çizdi.

Makine üreticileri koronavirüs salgını kaynaklı talep krizinin öncesinde de çok parlak günler yaşamıyordu. Karavelioğlu, yatırımların duraklaması nedeniyle 2 yıldır makine yatırımlarının azaldığını, sektörün yüzde 65 kapasite ile çalıştığını söyledi.

Mayıs ayında ise yurt dışından siparişlerin yüzde 55 azaldığını vurgulayan Karavelioğlu, “Geçen yılki ciroların yüzde 60’ı ihracattan geliyordu. Şimdi içeride ve dışarıda müşterilerimiz durdu” dedi.

AVRUPA’DA FIRSAT

Makine üretiminin koronavirüs krizi sonrası Çin’den tekrar batıya doğru kayacağını öngören Karavelioğlu, yeni gümrük vergileri ile tedarik zincirlerinin yeniden yer değiştireceğini belirtti.

Karavelioğlu, sektörün tüm gelişmelere rağmen iyimser olduğunu belirterek, “Yeni normalde  Türkiye’nin önünde yeni fırsatlar olmasını bekliyoruz. Avrupa’daki bazı üretici KOBİ’ler açılamayacak. O üreticilerin işlerinin Türkiye’ye kayması mümkün” diye konuştu.

Kutlu Karavelioğlu

İthalattaki artış kaygı verici
MAİB Başkanı Karavelioğlu, “Makine sektörü ithalattan fevkalade muzdarip” dedi. Mart sonunda ihracat artışı durmuşken ithalatın yüzde 13.9 artmış olmasının kaygı verici olduğunu belirten Karavelioğlu, “Teşvik mekanizmaları hâlâ zaaflı. Yerlilik teşvik edilmiyor. Belge başvuruları tutarının yüzde 65’i ithal makine için. İthal makine satanlar size 7 yıllık kredisini de satıyor. Yani finansmanı ile birlikte geliyor. Yerli sektör bununla baş edemez” dedi. Peki ya mal alımları ve yapım işlerinde yerli tercih edilmesine dair genelgeler? Karavelioğlu bu kararların mevzuata rağmen fiiliyata geçemediğini söyledi.

Diğer Haber

Yassı Çelikte 4 ülkeye vergi

Sıcak haddelenmiş yassı çelik ithalatında 4 ülkeye yönelik damping önlemi uygulanacak hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir