Kaplamalı lastikler ,stabilize yollarda hafriyat nakliyesi yapan kamyonlar için gerçekten maliyeti düşürücü bir etken olmasına rağmen özellikle otobanlarda kazaların oluşumuna neden olduğu için şoförlerin korkulu rüyasıdır.
Yolda aniden önünüze kamyon lastğgi kaplaması cıkınca, ya ani direksiyonu kırmak ya da üzerinden geçip her turlu riski almak gibi seçenekler ile karşı karşıya kalırsınız.
Kaplamalı lastik yüzünden Kayseri’de 21,Sivas’ta ise 9 kişinin ölümü ile sonuçlanan trafik kazaları nedeni ile tartışmalar başladı.Kaplama lastik kullanılmaya devam edilsin mi ?edilmesin mi ?Peki nedir bu kaplamalı lastik?
Uçak lastikleri , 6 kez kaplanır.Her bir kaplama lastikle, 200 iniş ve kalkış yapılır.En korkunç olan uçak lastikleri bile kaplama yapılıyorsa kara yolu taşımacılığında kaplama güvenlidir diye sonuç çıkarılabilir.
Kaplama lastik ,eskiyen lastiğin yüzeyinin kazınması ,kraterlerinin temizlenmesi ,çiğ ve pişmiş kauçuk çekilmesi ,iç ve dış zarflama yapılması 120 derece sıcaklığındaki özel fırında 4 saat pişirilmesi ile lastik kaplama işlemi yapılmaktadır. Orjinal lastik 1000-1300TL kaplama lastik 35-450 TL .Kaplama lastikler, yenisinin üçte biri fiyatına satıldığı için maliyeti düşürüyor.Kaplama lastik kullanımı ABD VE Orta Avrupa’da yüzde 60 ,Kuzey Avrupa’da yüzde 90 oranında.Kaplama lastik son derece güvenli ;yeter ki ehil ellerde uygun şart ve standartta yapılsın.Belli standart ve şartlarda, özellikler bakanlığın istediği R-109 belgesine uygun yapılırsa orjinal lastikten farkları yoktur.
Merdiven altı işletmelerin düşük standartlarda yaptığı kaplamalar trafik kazalarına davetiye çıkardığı için büyük risk oluşturuyor.İç Anadolu’daki meşhur söz; ‘Yarım iman dinden ,yarım doktor candan eder’hesabı kaplamalı lastiklerin belli şart ve standartlarda yapılması elzemdir.
Etiketcangüvenliği kaplamalı lastik R109 belgesi standart
Diğer Haber
Alüminyum Tozu Kullanım Alanları
Metalik Pigment olarak;kaplama, boya, mürekkep ve tekstil sektöründe dekoratif amaçlı parlak gümüş rengi için kullanılır …