Günümüzde taşıt ihtiyacı artmasına paralel olarak atık lastiklerde de artış olmaktadır.Atık lastiklerin kontrol altında tutulması dünyada olduğu gibi ülkemizde de sorun olarak karşımıza çıkıyor.Geri kazanma ve yeniden kullanım açısından alternatif çözümler oluşturmak zorunlu olmaktadır.
Bu çözümlerden biri de; hızlı tren ve karayolları çevresinde oluşan gürültüyü azaltmak amacıyla tasarlanan kompozit ses yalıtım panellerinde ömrünü tamamlamış araç lastiklerinden elde edilen kauçuk kırıntılarının kullanılmasıdır.Otoyollara ve tren yollarına ses bariyerlerinin konulması, meydana gelen gürültünün azaltılması için ucuz ve etkin bir yöntem olmaktadır.
Bir diğer çalışmada kullanılmış lastiklerin asfalt yapımında kullanılmasına yönelik bir çalışmada, yılda 80 bin ton lastiğin ekonomiye kazandırılacağı asfalt yolların daha iyi tutuş sağlayacağı için trafik kazalarını azaltacağı görüşü belirtilmiştir.
Türkiye’de atık lastiklerin açık alanlarda uzun süre depolanması ,doğal ortama bırakılması 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümlerince yasaktır.Çevreye atılan lastikler ,çevre kirliliğine ve fare,sinek,haşere içinde üreme alanı oluşturuyor.Geri dönüşümü sağlamak için ,ayakkabı tabanları ,gürültü kirliliğini önlemede panel üretiminde ve kauçuğun enerji değerinin yüksek olması nedeni ile yakıtta kullanılabiliyor.
Etiketatıklastik geridönüşüm kauçuk
Diğer Haber
Alüminyum Tozu Kullanım Alanları
Metalik Pigment olarak;kaplama, boya, mürekkep ve tekstil sektöründe dekoratif amaçlı parlak gümüş rengi için kullanılır …