Kocaeli’de Ford Otomotiv AŞ’ye FROTO.IS yeni nesil ticari araç ve batarya üretim tesisi ile Hatay’da Oyak Sentetik Karbon Ürünleri AŞ’ye karbon siyahı üretim tesisi için proje bazlı devlet desteği verilecek.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan iki Cumhurbaşkanı kararından ilkine göre, Ford Otomotiv AŞ tarafından ürün çeşitlendirme ve tevsi yatırımı kapsamında yapılacak yıllık 210.000 yeni nesil ticari araç, 130.000 batarya üretim kapasiteli yeni nesil ticari araç ve batarya üretim tesisi için proje bazlı devlet desteği sağlanacak.
Sabit yatırım tutarı 20,5 milyar TL olarak belirlenen tesisin, 1 Temmuz’dan başlamak üzere altı yılda tamamlanması, yaklaşık 3.000 ilave ve 200 nitelikli personel istihdamı sağlaması öngörülüyor.
Yeni nesil ticari araç ve batarya üretim tesisi tevsi projesi için, gümrük muafiyeti, KDV istisna ve iadesi, %100 oranında vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl süreli sigorta primi işveren desteği, 10 yıl süreli gelir vergisi stopajı desteği, azami 250 milyon TL ve beş yıl süreli nitelikli personel desteği, işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıl süreli 200 milyon TL’yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının %50’si oranında enerji desteği ile Kocaeli’de yatırım yeri tahsisi desteği sağlanacak.
Aynı gazetede yayımlanan diğer Cumhurbaşkanı kararıyla, Hatay’da Oyak Sentetik Karbon Ürünleri AŞ’nin yeni karbon siyahı üretim tesisine proje bazlı devlet desteği sağlanması hüküm altına alındı.
Karara göre, sabit yatırım tutarı 1,87 milyar TL olan ve 1 Eylül 2020 başlangıç tarihli yatırımın üç yılda tamamlanması öngörülüyor. Yıllık 220,000 ton karbon siyahı üretim kapasiteli tesisi için öngörülen ilave istihdam sayısı 303, nitelikli personel sayısı ise 40 olarak belirlendi.
Yatırıma; gümrük vergisi, KDV istisna ve iadesi, vergi indirimi (vergi indirim oranı: %100, yatırıma katkı oranı: %85, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı: %100), azami sınır olmaksızın 10 yıl süreli sigorta primi işveren desteği, 10 yıl süreli gelir vergisi stopajı desteği, azami 40 milyon TL ve 5 yıl süreli nitelikli personel desteği, işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıl süreli 75 milyon TL’yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının %50’sini kapsayan enerji desteği sağlanacak.
Karbon siyahı, kauçuk endüstrisinde katkı maddesi olarak, otomobil lastiği, makine parçaları, kablo, taşıyıcı bantlar, hortum, topuk ve taban lastiği yapımında; boya sanayinde renk verici olarak, litografik ve klişe mürekkepleri, daktilo şeridi ve karbon kağıdı yapımında kullanılıyor.