Balonlar doğaya bırakıldığı zaman çevresel problemlere yol açabiliyorlar
18 Ağustos 2018
Dünya, Haberler, Kauçuk
1,081 izleyici
Balonlar her yerde, ancak balonlar doğaya bırakıldığı zaman çok büyük çevresel problemlere yol açabiliyorlar.
Sadece toprak, su ve bitkiler için değil, balon ve ipleri elektrik hatlarına ve hatta canlılara bile zarar verebiliyor. İçerisinde konulmuş olan helyum ise en sürdürülebilir olmayan kaynaklarda biri…
Yeşilist’ten Görkem Gömeç’in, ABD merkezli haber ajansı The Associated Press’ten aktardığına göre, geçen hafta plastik pipet ve torbalar da olduğu gibi, kamuoyunun bilinci arttıkça balonların kullanımının da azalarak bitebileceği belirtildi.
Balonlar genellikle doğada çözünür olarak kabul edilen lateksten yapılmakta. Lateks kauçuk, papatya ve sütleğen gibi pek çok bitkiden çıkarılan maddeden üretilmekte. Buna rağmen sivil toplum kuruluşları lastiğin birkaç ay ve hatta bazen birkaç yıl kadar doğada çözünmeden kaldığını ve canlıların bu maddeler ile etkileşime girdiğini belirtiyor.
Bunun dışında Mylar gibi materyallerden yani ana ürünü plastik olan balonlar doğada çözünmeden kalıyor. Hatta bu balonlar genellikle helyum ile doldurulduğundan uçuyor ve elektrik akım hatlarına takılarak kesintilere yol açabiliyor. Kaliforniya’da balonlar sadece 2018 yılının ilk 5 ayında 203 elektrik kesintisine yol açtı.