Anasayfa / Ekonomi / BES’in 2022 yılında tercih edilme oranı arttı

BES’in 2022 yılında tercih edilme oranı arttı

Türkiye’de 19. yılını dolduran BES, 2012 yılından bu yana fon büyüklüğünü 17 kat; katılımcı sayısını 4,5 kattan fazla artırdı. TSB Başkanı Atilla Benli: “Yüzde 30 devlet katkısı, 18 yaş altı BES, vakıf ve sandıklardan BES’e aktarım, birikimlerin kısmen çekilmesi ve temlik edilmesine yönelik getirilen düzenlemelerle gelişimi sürekli desteklenen sistemimiz, büyük bir başarı hikâyesidir” dedi.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM)nin 26 Ekim 2022 tarihli verilerine göre, katılımcı sayısının 7 milyon 703 bin olduğu gönüllü BES’te toplam fon büyüklüğü 341.6 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 628 bin olduğu OKS’de ise fon büyüklüğü 27,7 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Böylelikle sistemde OKS dahil toplam katılımcı sayısı 14 milyon 332 bin kişiyi aşarken, toplam fon büyüklüğü de Devlet Katkısı dahil olmak üzere 370 milyar TL’ye ulaştı.

Tasarruf araçları içinde önemli bir yere sahip olan BES’in zaman zaman çıkışlar yaşansa da bu yılın başından itibaren tercih edilme oranının arttığı gözlendi.

2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yurtiçi tasarrufların artırılmasında Bireysel Emeklilik Sisteminin önemine dikkat çekildi. 2023 yılında, Bireysel Emeklilik Sistemindeki katılımcıların finansman ihtiyaçları sebebi ile sözleşmelerini sonlandırmak yerine BES birikimleri sayesinde sistemden ayrılmadan avantajlı koşullarla kredi çekebilmesi için alacağın devri uygulamasının hayata geçirilmesi sağlanacak.

Reel büyüme sürdü

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Eylül 2022 sonu sektörün prim üretimi sonuçlarını yayınladı. Zorunlu trafik sigortası ve kaskodaki büyüme dikkat çekti. TSB’nin üye şirketlerinden derlediği verilere göre, sigorta sektörünün 9 ayın sonunda toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 108.1’lik büyüme ile 146.9 milyar TL oldu. Sektörün enflasyondan arındırıldıktan sonra 9 ay sonunda reel büyümesi ise yüzde 13,4 oranında gerçekleşti. TSB verilerine göre söz konusu üretim içinde 126.3 milyar TL’lik kısmı hayat dışından gelirken, söz konusu tarafın büyümesi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 116,8 olurken, enflasyondan arındırıldıktan sonra reel büyüme ise yüzde 18,2 oldu. Hayat tarafında ise söz konusu dönemde prim üretimi 20.6 milyar TL olurken, buradaki büyüme yüzde 67’de kaldı, reelde ise yüzde 9’luk küçülme gözlendi. Sektörün en çok tartıştığı zorunlu trafik sigortasında ise 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 118.5 oranında artışla 35 milyar TL prim üretimi oldu. Söz konusu branş reel olarak ise yüzde 19.1 oranında büyüme yaşadı. Aynı dönemde kasko branşında prim üretimi 27 milyar TL’yi aşarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 186.9, reelde ise yüzde 56.4 oranında büyüme yaşandı.

Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, sigorta şirketlerinin geçmişte yaşadıkları sorunların yarın da karşılarına çıkacağını düşünüp çok korumacı davrandıklarını belirterek, “Şirketler bugüne kadar sermaye koydular evet ve biz bu fedakarlıklarını biliyoruz. Ama geçmiş korkuyla geleceği dizayn edemeyiz. Geçmiş stoku yüzünden bu kadar temkinli davranmak hepimizi zora sokar” dedi.

Yılın üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan Anadolu Hayat Emeklilik’in aktif büyüklüğü 73 milyar TL’ye ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre aktif büyüklüğünü yüzde 82 artıran şirket, başarılı yükselişini sürdürüyor.

Unico Sigorta Genel Müdürü Ender Güzeler, şirketin yeni stratejileri doğrultusunda yenileme ve güçlendirme çalışmaları yaptıklarını belirterek “İleriye yönelik planlarımız doğrultusunda şirketimizin organizasyon yapısını genişletiyor ve güçlendiriyoruz” diye konuştu.

Diğer Haber

Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı, 24 Nisan-10 Mayıs tarihlerinde yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı'nın, 24 Nisan-10 Mayıs'ta örneklem olarak belirlenen 40 ilden 653 okul ve 10 bin 665 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir