Anasayfa / Ekonomi / Yeni zamlar yolda

Yeni zamlar yolda

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mart ayına ilişkin enflasyon verileri üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makasın daha da açıldığını gösterdi. Verilere göre aradaki makas 15 puana yükselerek kur şokunun yaşandığı Kasım 2018’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Enflasyonda yükseliş ivmesi devam ederken maliyet baskıları da devam ediyor. Bu durum üretici fiyatlarında yüksek seviyenin gerçekleşmesine ve üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki farkın daha da büyümesine neden oldu. TÜİK’e göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 16,2 olurken, üretici fiyat endeksi ise yıllık bazda yüzde 31,2 arttı. Aylık olarak ise yüzde 4,3 artarak son yılların en sert yükseliş kaydedildi.

Merkez Bankası, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından yayımladığı değerlendirmede üretici fiyatlarının, emtia, TL’nin seyri ve arz sıkıntısıyla güçlü artış kaydettiğine dikkat çekti. TCMB değerlendirmesinde tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı baskının güçlendiği ifade edildi. Öte yandan TCMB, işlenmiş gıda enflasyonundaki güçlü artış eğiliminin bir miktar hız kesmekle birlikte devam ettiğini paylaştı.

Gıdadan sanayi hammaddelerine kadar hemen her maddenin fiyatı yükseldi. TÜİK’in açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre gıda ürünleri üretim maliyeti bir yılda yüzde 29,26 oranında arttı. Geçen yıl bu oran yüzde 16,05 seviyesindeydi. Temel girdilerdeki maliyetlerin yüksekliği, gıda fiyatlarını ithalatla düşürme politikası ve piyasanın büyük ölçüde market zincirlerinin egemenliği altında olması ülkedeki gıda fiyatı artışının bu kadar yüksek olmasında etkili.

Tarımsal üretim ve dolayısıyla gıda fiyatları üzerinde çift yönlü bir fiyat baskısı yaşanıyor. Tarımda mazot, tohum, ilaç, işçilik maliyetleri sürekli artıyor. Diğer yandan yüksek fiyatları düşürebilmek için her seferinde ithalat öne sürülüyor. Son olarak ayçiçek, buğday, arpa, mısır ve pirinçte gümrük vergileri sıfırlandı.
Çiftçiyi en çok zorlayan girdi ise gübre. Kur artışları sonucu ithalat pahalılaşırken, çiftçinin maliyeti katlandı. Hammadde bakımından yüzde 90’nın üzerinde dışa bağımlı olan Türkiye, dövizdeki artış nedeniyle gübreyi pahalıya almak zorunda kalıyor. Dünyada da fiyatların artması ile gübrede son bir yılda fiyatlar yüzde 100’den fazla arttı.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği verilerine göre depolardaki 1 milyon 300 bin ton patates filizlendi ve çürümeye mahkûm edildi. Çiftçi 1 TL’ye mal ettiği patatesi 30 kuruş, 40 kuruş gibi bir rakama satıyor. Maliyetini karşılayamayan çiftçi, patatesi ya hayvan yemi olarak kullanıyor ya da depolarda çürümeye terk ediyor.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da şu an depolarda kalan patateslerin filizlendiğini, yüzde 20-30’unun yenecek durumda olduğunu belirtti. Kenar, “Patateslerin depolarda kalmasının en büyük sebebi tüketimin azalması. Restoranlar kapalı, turizm kapalı, oteller sınırlı sayıda konaklama imkânı veriyor. Hal böyle olunca patates üreticilerinin elinde tonlarca patates kaldı” ifadelerini kullandı.

Manganez Dioksit DMR 85

DMR85 Mangan dioksit, MnO2 kimyasal formülüne sahip, kahverengi-siyah renkli inorganik bir bileşiktir. Bu siyah-kahverengi katı doğal olarak manganın temel cevheri ve mangan yumrularının bir komponenti olan mineral pirolusitten kaynaklanmaktadır.

DMR85 MnO2′ in ana kullanımı alkalin pil ve çinko-karbon pil gibi kuru hücreli piller içindir. MnO2 ayrıca bir renk maddesi olarak ve potasyum permanganat gibi diğer mangan içerikli bileşiklerin öncüsü olarak kullanılır.

Organik proseslerde, örnek olarak allilik alkollerin yükseltgenmesi için bir aktive edici olarak görev yapar.

Doğada çıkan doğal mangan dioksit, önemli oranda mangan oksit ve safsızlık içerir. Ancak sınırlı miktarda ki tortu, aküler için yeterli saflığa sahip γ modifikasyonunu verir.

Pil ve ferrit imalatı çok yüksek saflıkta mangan dioksit içermektedir. Piller “elektrolitik manganez dioksit” gerektirirken ferritler “kimyasal mangan dioksit” gerektirir.

Mangan dioksit, kimya alanında özellikle redox (indirgenme-yükseltgenme) reaksiyonlarında kullanılmaktadır.

Buna örnek olarak :

KOH ve MnO karışımının ısıtılması:

2 MnO2 + 4 KOH + O2 → 2 K2MnO4 + 2 H2O

Potasyum manganat, yaygın bir yükseltgen olan potasyum permanganatın da öncüsüdür.

Kimya sektöründe indirgeme-yükseltgeme (redoks) tepkimeleride kullanılmaktadır.Ayrıca elektrolit manganez üretiminde de kullanılmaktadır.

Porselen imalatı ve dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır.

Boya sektöründe vernikler ve renkli maddelerde kurutma maddesi olarak yardımcı olmaktadır.

DMRSÜREN Kimya Ltd Şti

0216 4421200-0216 4426626

0552 3307100-0552 3308100

www.kimyadeposu.com

Kimyadeposu.com

Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com

Diğer Haber

Novartis 9’uncu kez “En İyi İşverenler” listesinde yer aldı

- Novartis Türkiye İnsan Kaynakları ve Organizasyon Direktörü Özlem Sökmen: - "Novartis Türkiye'nin her çalışanın kendini değerli hissettiği, saygı gördüğü ve gelişmek için güçlendiği bir iş yeri olarak kalmasını sağlamak için değerlerimizi korumaya ve uygulamalarımızı sürekli geliştirmeye devam edeceğiz"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir