Anasayfa / Genel / Böyle giderse denizde balıktan çok plastik olacak

Böyle giderse denizde balıktan çok plastik olacak

Gittikçe artan plastik atıklar balıkların yaşam alanını ele geçiriyor.

Uzman raporlarına göre, denizlerde 150 milyon tondan fazla plastik bulunduğu tahmin ediliyor… Bu kirlilikten, su canlılarının, ardından da insanların olumsuz etkilendiğine dikkati çeken uzmanlar, “acil önlem alınmalı” diyor.

Uzman raporlarına göre denizlerde 150 milyon tondan fazla plastik bulunduğu tahmin ediliyor. Örneğin, Marmara Denizi’ndeki her 10 çöpün 1 tanesi plastik. Karadeniz’deki her 10 çöpün 5’i plastik.

Böyle giderse 2025’te denizlerde 3 ton balığa karşılık 1 ton plastik, 2050’de ise balıktan çok plastik olmasından korkuluyor.

Denizlerin plastik istilasına uğramalarının diğer nedeni tekneler. Pahalı yatlar atıklarını denize atıyor bu da hızla devam ederse ciddi sorunlara yol açacak.

Tekne atıklarına mavi kart düzenlemesi

Türkiye’nin denizlerini korumak için 2 yıldır yoğun bir çalışma başlatıldığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, İzmir’in Çeşme ilçesindeki marinayı gezdi. Birpınar, tekne atıklarının denizleri kirletmesini önlemek için başlattıkları Mavi Kart uygulamasını anlattı.

Birpınar,  tekne sahibi vatandaşların teknesinde tuvalet,lavabo varsa o sıvı atıkları belli aralıklara kıyıdaki sisteme verdiklerini söyleyerek şunları kaydetti:

“Atığı verdiğini mavi kart sistemiyle belgeliyorlar.Biz bakanlığımızda da bu sistemi görüyoruz.Eğer o tekne sıvı atıklarını vermemişse,bu kadar zamandır denizdesin, atıklarını ne yaptın diye soruyorlar.Eğer cevap vermiyorsa, o tekneleri cezalandırıyoruz.Milyon dolarlık teknelerle gezip ondan sonra da gezdiği denizi kirletmek,medeni bir davranış değil.”

İstanbul Çevre Konseyi Kurucu Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, denizlerdeki plastik atıkların su canlılarını ve sonra da insanları etkilediğine dikkat çekerek, plastik atıkların balıkların yaşamsal alanlarını tehdit ettiklerini,balıkların plastikleri gıda zannedip yuttuklarını belirtti.

Çetintaş, bunun insanlara geçtiğini ve insanlarında etkilendiklerini belirterek, “Uzun vadede etkileniyor  insanlar bunun farkında değiller, denizlerden doğal olarak faydalanmak istiyorsak kirletmemeliyiz.Denizler yaşam kaynağımızdır.Bizim geleceğimiz protein kaynağımız,bunu iyi korumak lazım” dedi.

Kaucukdergisi.com

Diğer Haber

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ VE TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI

Doğayı korumak bir görev olmalı Dünya Çevre Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1973 yılında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir