Anasayfa / Genel / Demir Sülfat Nedir? Nasıl Kullanılır?

Demir Sülfat Nedir? Nasıl Kullanılır?

Demir sülfat gübresi ne işe yarar?

  • Hastalık ve karşı bitkilerde dirençli olmasını sağlar. Çiçek meyve ve salkım silkmelerini önler ve döl tutumunu arttırır. •Toprakta ve bitkide mantar ve diğer hastalıkların oluşmasını önleyici bir etki yapar. Demir sülfatyılda bir veya 2 defa kullanılmalıdır ve fazla kullanımdan kaçınılmalıdır.

 

Demir sülfat gübresi ne zaman kullanılır?

demir sülfat yılda bir veya 2 defa kullanılmalıdır ve fazla kullanımdan kaçınılmalıdır. Uygulama dozu olarak tarla topraklarında noksanlık derecesine ve bitkinin çeşit durumuna göre dönüme 50 kg kullanılması uygundur.

 

Demir sulfat neye iyi gelir?

Demir Sülfat gübresinin toprağa takviye edilmesi ile topraktaki demir eksikliği giderilmektedir. Bu şekilde Demir Sülfat kullanımıyla bitkilerin kolaylıkla demir eksikliğini giderebileceği bir toprak formu oluşturmak mümkündür. Demir Sülfat bünyesinde %17 civarında demir içermektedir.

 

Demir sülfat neden yapılır?

Demir (II) Sülfat +2 değerlikli Fe +2 iyonu ile -2 yüklü SO 4 -2 sülfat iyonunun bulunduğuyla meydana gelen bir kimyasal bileşiktir. Ferrik Sülfat yeşile çalan bir renk ve sarı-kahverengi görünüme sahip kristal formda bulunan bir kimyasaldır.

 

Demir Sülfat Kullanım Alanları Nerelerdir?

  • Çimento üretiminde hem maliyet avantajı sağlaması hem de çimentoya iyi bir mukavemet kazandırması amacıyla ilave edilmektedir. Bu sayede, düşük maliyet ile yüksek mukavemet sağlanmaktadır.
  • Bitkilerde demir eksikliği olması durumunda klorofil sentezinin azalmasına neden olmaktadır. Bazı topraklarda, özellikle pH yüksektir. pH yüksekliği genel olarak kireçli topraklarda olmaktadır. Kireçli toprakların pH’ını düşürerek bitki tarafından demir elementinin alınması sağlanır. Bitkilerdeki demir eksikliği Ferrik Sülfat ve Sülfür katkısı ile giderilir.
  • Demir elementi bitkiler için çok önemli bir mineraldir. Bitki hücrelerinde bulunan enzimlerde klorofil sentezi meydana gelmektedir. Klorofil sentezi sayesinde bitkilerde renk pigmentleri oluşur. Ancak, bazı bitkilerde klorofil sentezi çok iyi çalışmamaktadır. Bunun nedeni, demir eksikliği olabilir. Bundan dolayı, bitkilerdeki demir eksikliğini giderebilmek için bu kimyasalı içeren tarım ilaçları üretilir. Bitkilerdeki demir eksikliği sonucunda hücre bölünmesi azalır bundan dolayı büyüme engellenir.
  • Kış aylarında otlar dona karşı zayıf düşmektedir.Bu amaçla, Ferrik Sülfat kullanılarak otların daha yeşil görünüme sahip olması ve dondurucu soğuğa karşı sert ve diri olması sağlanır. Tarımda zararlı otların inhibe edilmesi için kullanılan demir sülfattan tek farkı, daha düşük dozaj yapılmasıdır.
  • Yosunların inhibe edilmesi için kullanılır. Bu sayede, yosunların yayılması engellenmektedir.
  • Meyve sebzelerde bulunan organik asitler renk bozulmasını neden olmaktadır. Renk bozulmasını önlemek için demir sülfat bazlı gübreler kullanılmaktadır.
  • Baklagil türü bitkiler alkali durumda oksidiyona uğrayarak kararmaktadır. Baklagiller üzerinde bu kimyasalı içeren gübreler kullanılarak indirgeme özelliğinden faydalanılır. Bu sayede, baklagillerde renk koruması sağlanır.
  • Kimya endüstrisinde bazı kimyasalların  üretiminde kullanılır.Bunlar; Sülfür dioksit ve sülfürik asitgibi kimyasallardır.
  • İlaç olamayan besin takviyelerinde demir katkısı olarak kullanmak amacıyla üretilen ürünlerde Demir Sülfat Anhidrat kullanılır.
  • Çimento içerisinde yüksek miktarda Krom bulunması durumunda bu krom’un indirgenmesi için FeSO4.7H2O kullanılır. Sodyum Metabisülfit’tendaha yüksek indirgeme kabiliyetine sahiptir.

 

Demir Sülfat Nedir?

Halk dilinde genellikle “Karaboya” olarak adlandırılan ve demir noksanlıklarının giderilmesinde en çok kullanılan demir içerikli gübredir. Toprakta hemen hemen her zaman bir miktar demir vardır fakat bu demir bitkilerin kullanabileceği formda olmayabilir. Demir, topraktan yıkanmayla kaybolur ve toprağın alt tabakalarına ilerler. Bu nedenle toprağa demir takviye edilmelidir. Demir Sülfat gübresinin toprağa takviye edilmesi ile topraktaki demir eksikliği giderilmektedir. Bu şekilde Demir Sülfat kullanımıyla bitkilerin kolaylıkla demir eksikliğini giderebileceği bir toprak formu oluşturmak mümkündür.

Demir Sülfat bünyesinde %17 civarında demir içermektedir. Ayrıca bitkinin gelişmesi için mutlaka gerekli olan Kükürt, Çinko, Bakır ve Mangan gibi diğer besin maddelerini de bünyesinde az da olsa bulundurmaktadır.Demir Sülfat açık mavi yeşil renkte kristal yapılı inorganik bir gübredir. Kimyasal formülü FeSO4 şeklindedir.

Neden Kullanılmalıdır?

  • Demir Sülfat’ın piyasada diğer gübre çeşitlerine göre çok daha ucuz olarak temin edilebilir olması.
  • Bitki gelişmesi için mutlaka gerekli olan Demir, Kükürt, Çinko, Bakır ve Mangan gibi elementel besin maddelerini içinde bulundurması
  • Uygulandığı alanlarda uygun şartlarda hemen eriyerek bitkiler tarafından kolayca alınması.
  • Bitkilere yeşil rengi veren ve fotosentez (bitkinin besin üretimi) olayının gerçekleştiği klorofil pigmentinin yapısında rol alması
  • Kullanıldığı bitkilerin daha canlı ve dirençli olması sağlar. Bitkilerin çiçek açmasında, meyve tutmasında, büyüme ve renk oluşumlarında fizyolojik olumlu etkiler yapması.
  • Bütün bitkilerde erken olgunlaşmasını hasattan sonra da nakliye ve depolama sırasında dayanıklılığın artması
  • Demir Sülfatın direk toprağa verildiği gibi çözelti formunda da yapraklara püskürtülerek uygulanabilir olması.

Kullanıldığı Alanlar

  • Her türlü meyve, sebze bahçeleri ve seralarda
  • Arpa ve Buğday üretiminde
  • Pamuk, Mısır, Çeltik ve Ayçiçeği yetiştiriciliğinde
  • Çiçekte ve süs bitkisi seralarında
  • Kavun, Karpuz, Kabak ve Salatalık yetiştiriciliğinde
  • Çilek ve Muz yetiştiriciliğinde
  • Bağ (asma) yetiştiriciliğinde
  • Park, bahçe düzenleme alanlarında ve çim sahalarında

Faydaları

  • Bitkilerde fotosentez için gerekli olan klorofil pigmentinin artmasını hızlandırarak bitkinin daima yeşil ve sağlıklı olmasını sağlar.
  • Bitkilerde optimum büyümeyi ve gelişmeyi sağlar.
  • Bitkilerde büyümeyi hızlandırır.
  • Hastalıklara karşı bitkilerin dirençli olmasını sağlar.
  • Çiçek, meyve ve salkım silkmelerini önler ve döl tutumunu arttırır.
  • Toprakta ve bitkide mantar ve diğer hastalıkların oluşmasını önleyici bir etki yapar.

Kullanım Şekli

Demir sülfat yılda bir ya da iki defa kullanılmalıdır ve fazla kullanımdan kaçınılmalıdır. Damlama sulama sistemleri, salma sulama ve toprağa karıştırma şeklinde her türlü kullanıma uygundur.

Uygulama dozu olarak tarla topraklarında noksanlık derecesine ve bitkinin çeşit durumuna göre dönüme 50 kg kullanılması uygundur.Yetişkin meyve ağaçlarında tam verim çağında ağaç başına ağaç yaşına göre 500 gr ila 2 kg demir sülfat verilebilir. Meyve ağaçlarının gübrelenmesi ağaç tacı altında açılarak çukurlara gömülerek veya çapa ile toprağa karıştırılarak yapılır.

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

Diğer Haber

Motorine indirim geliyor

Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir